Arhivă : Cronici Înapoi

Tulcea, un loc al performanței interpretative

Publicat: marți, 21 Mai 2019 , ora 9.11

La Tulcea, atmosfera a fost toridă timp de trei zile, dar și spiritele încinse, pentru că aici s-a desfășurat, începând de joi, 16 mai 2019, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală "George Georgescu".

Întregul oraș dobrogean a participat la eveniment, iar cele 7 secțiuni pe instrumente, pian, vioară, instrumente de suflat, instrumente populare, corzi grave, canto și muzică de cameră, au fost repartizate în principalele instituții de cultură din Tulcea.

În primul rând, Liceul de Arte "George Georgescu" a găzduit, la Sala Studio, secțiunea de pian, cu 93 de candidați. Teatrul "Jean Bart", inaugurat în 2008, un loc deosebit de frumos, o clădire modernă, albastră, cu oglinzi ce amintesc de luciul Dunării, a oferit cadrul pentru desfășurarea concursurilor de vioară, canto și muzică de cameră. La Casa Avramide sau Casa Colecțiilor, au fost invitați de asemenea cântăreții, suflătorii sau elevii de la instrumentele grave, aici, într-un loc istoric al orașului Tulcea, o vilă devenită muzeu care a aparținut unui prosper întreprinzător local din secolul XIX, Alexandru Avramide, proprietar de mori, ateliere, fabrici de cherestea sau de imense spații agricole.

Și astfel istoria s-a îmbinat la Tulcea cu contemporaneitatea… și Palatul Copiilor desigur, a participat la desfășurarea de forțe a concursului, invitând o parte dintre elevii de la clarinet, flaut și canto.

Printre membrii juriului s-au numărat personalități importante ale mediului universitar românesc, președintele juriului fiind prof.univ.dr. Marin Cazacu, violoncelist, solist concertist al Filarmonicii "George Enescu".

Aș putea spune că s-au reunit în Tulcea elevi de la absolut toate liceele de muzică din țară și din Chișinău, mi-au atras atenția performanțele deosebite înregistrate de elevii pianiști ai Liceului de Arte "George Georgescu", am apreciat grija deosebită a doamnei Director, Mariana Pavel, pentru a le oferi tuturor copiilor, condiții de studiu cât mai bune, săli de pregătire, o programare eficientă și, nu în ultimul rând, premii din partea Primăriei și Consiliului Județean Local.

A existat și un Mare Premiu, în valoare de 1000 de euro, care a fost decernat în urma Galei Laureaților și a fost câștigat de Cezar Petru Bordian, de la nai, din clasa a-XI-a a Colegiului Republican de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Chișinău. Acest Mare Premiu, a fost oferit de doamna Ioana Georgescu-Răileanu, fiica dirijorului George Georgescu, în memoria căruia se desfășoară deja de 27 de ani, această importantă competiție.


Laura Ana Mânzat