Arhivă : Cronici Înapoi

QUEEN - 'We Will Rock You'- în versiune românească

Publicat: joi, 18 Aprilie 2019 , ora 9.34

O poveste romantică, o partitură de geniu, un grup de interpreți unul și unul (selectați dintre 200 de aspiranți la roluri!) și o minte perfect organizată, care știe ce vrea, nu se abate de la drumul ales, nu face compromisuri pentru că formula "nu se poate " nu există, vede în spațiu totul - mișcare, costum, dans -, știe cu precizie ce să ceară scenografului și realizatorului de imagini video și mai ales ține strâns și neîndurător în mână firele unui spectacol complicat din toate punctele de vedere. Am enumerat ingredientele principale care au condus la uriașul succes al celei mai recente producții WONDERtheater în România, musicaulul QUEEN, a cărui premieră a avut loc miercuri 10 aprilie, pe scena Sălii Mari a Palatului din București și la sfârșitul căreia aplauzele nestăpânite a aproape 4000 de perechi de mâini i-au confirmat reușita.

Cine nu cunoaște povestea trupei engleze Queen!? Nu cred că există, pe planeta Pământ prea mule locuri în care numele lui Freddie Mercury să nu fie cunoscut sau unde melodiile lui - să amintesc aici doar "We Will Rock You", "We are the Champions", "Bohemian Rhapsody""Radio Gaga", "Somebody to Love", "I want to break Free" - să nu fie fredonate cu încântare. În România, fanii cântărețului sunt nenumărați și, mai ales, pătimași. De aceea, cel puțin din punct de vedere muzical, succesul producției era asigurat. DAR! Marile și opulentele spectacole de rock suferă, în majoritatea lor, de sindromul supralicitării sonorului și vizualului, desigur, totul cu un impact profund și puternic asupra spectatorilor. De la un astfel de concert ieși năucit, aproape surd, extenuat și totuși în stare euforică - muzica rock rămâne un drog extrem de puternic. De la spectacolul QUEEN -"We Will Rock You" - în versiunea românească semnată de Răzvan Mazilu - ieși plin de forță, perfect conștient că ai participat la un eveniment artistic de cea mai bună calitate, fericit și împlinit. Căci regizorul, coregraful și creatorul de costume Răzvan Mazilu reușește cu măiestrie să țină fermă, chiar dacă pe muchie de cuțit, granița dintre echilibrul produsului artistic adevărat și valoros și dezechilibrul prin supralicitare, de care, pentru efectul cert la public, cei mai mulți sunt tentați. Și, poate pentru asta, merită cele mai sincere felicitări.

QUEEN -"We Will Rock You"(2002), de Ben Elton și Quenn cu muzica semnată de Brian May, John Deacon, Freddie Mercury, Roger Taylor,în versiunea românească este o producție marca Răzvan Mazilu. Așa cum au fost și "West Side Story", "Mon Cabaret Noir", "Cabaret", "Fecioarele noastre grabnic ajutătoare, "Sunetul Muzicii"… Cu fiecare dintre aceste spectacole, Răzvan Mazilu a făcut câte un pas mai departe către împlinirea sa de artist complet și complex. Drumul de la intimul și excentricul", "Mon Cabaret Noir" la delicata producție ornată cu trandafiri roz "Sunetul Muzicii" a fost lung, dar parcă și mai lung este cel de la acest "Sunetul Muzicii" la ceea ce s-a dovedit a fi splendidul spectacol de sunet și lumină, QUEEN în cheie rock, desfășurat în fața a 4000 de spectatori entuziasmați. (Mă întreb chiar, fără să vreau: și de aici, unde, Răzvan Mazilu?!) Desigur, forțele implicate în producție l-au ajutat mult pe regizorul care - așa face de obicei - a venit de acasă, aducând cu sine planul spectacolului, pus pe hârtie până în cele mai mici detalii, pe care le-a urmărit ferm. Și-a ales colaboratorii numai dintre cei mai buni. I-au fost alăturidirectorul muzical al spectacolului londonez, Stuart Morley și antrenorul vocal Mary Hammond, cea care conduce catedra de musical la Academia Regală de Muzică din Londra. Adrian Damian a imaginat scenografia multifunțională, light designul poartă semnătura lui Dani Klinger iar proiecțiile extraordinare sunt realizate de CINEMATIQUE Alexandru Boncea, Manuela Marcovici, Les Ateliers Nomad. Excelenta trupă de rock din scenă a fost condusă de Lisarius Tătaru și a fost alcătuită din Tudor Scripcaru, Andrei Popa, Mario Nicolau, Daniel Iudean, Mihai Vasile și Horia Stanciu. Iar distribuția - repet, cei 20 de interpreți au fost aleși din 200 de artiști care s-au prezentat la casting -, excepțională.

Iată povestea: ne aflăm în viitor, într-o lume mecanizată, în care tinerii nu au acces decât la viața perfect programată de mașini. Orice abatere de la regulă, orice scăpare către neprevăzut, neanunțat, sentimental, omenesc… este asupru pedepsită. Se trăiește, se iubește, se simte, se cântă… în grup organizat condus cu mână de fier conform indicației mașinilor. Killer Queen, CEO-ul corporației GlobalSoft /Loredana a preluat controlul întregii lumi și a interzis muzica live. Omul ei de încredere este Khashoggi - seful serviciilor secrete/ Adrian Nour. Galileo Figaro/Lucian Ionescu și Scaramouche/Mara Captaru sunt doi tineri adolescenți care descoperă muzica și dragostea adevărate și încearcă se se opună sistemului școlar fals și rigid creat de GlobalSoft. Un bibliotecar pe nume Buddy / Răzvan Vasilescu, care deține casete, cărti și alte mărturii despre muzica unor vremuri de demult, când existau trupe ca "The Beatles" sau "Queen" li se alătură și îi ajută. Zece tineri actori și cântăreți vor forma grupul de rebeli - Boemii - care încearcă să adune informații despre marile trupe live care activau în trecut, într-o epocă recunoscută în istorie drept The Rhapsody: Maria Alexievici, Luiza Cobori, Cristina Danu, Ana Maria Ivan, Alexa Niculae, Silviu Mircescu, Radu Mitrea, Vlad Nicolici, Alex Ștefănescu și Horea Suciu. Liderii boemilor sunt Brit/ Ciprian Teodorescu și Ozzy/ Ana Bianca Popescu. Profesorul școlii Ga Ga este Mihai Munteniță iar cei trei dansatori însoțitori ai reginei sunt Emil Rengle, Anais Tomescu și Tiffany Yonashiro.

Dintru început, trebuie spus și subliniat că toți interpreții sunt foarte, foarte buni în ceea ce fac. Ei cântă, dansează, joacă, trăiesc pe scenă total implicați în ceea ce se întâmplă și în ceea ce vor să transmită. Chiar dacă face parte din ansamblu, fiecare personaj are personalitate, are rolul lui clar stabilit fără de care întregul nu ar fi întreg. Totuși, câteva evoluții/performanțe vocale și actoricești atrag atenția. În primul rând eroul poveștii, visătorul Galileo Figaro, care și-a găsit interpretul ideal în persoana lui Lucian Ionescu. De la primul la ultimul cuvânt, de la primul la ultimul gest, de la prima la ultima notă Lucian Ionescu își joacă/trăiește impecabil rolul deloc ușor. Nimic forțat, nimic fals, totul ( aparent!) spontan, ( aparent) ușor și pe deplin convingător. Are forță și fragilitate, naivitate și sinceritate, dramatism și lirism. Mara Captaru a fost o uriașă surpriză plăcută - artista (nu mă sfiesc să o numesc așa) are doar 16 ani, este elevă la Colegiul "George Coșbuc" din București, are la activ multe reușite în domeniu, dar debutează în industria show-bizzului românesc direct pe cea mai mare scenă de spectacol, într-o producție extrem de pretențioasă. O provocare căreia îi face față cu brio. Bravo, Mara!

Simt oarecum că o nedreptățesc pe Ana Bianca Popescu/Ozzy. Dacă mă entuziasmez vizibil în fața unei debutante, Biancăi îi spun mai liniștit " doar"… cum poți fi așa de perfectă pe scenă... dar de fapt știam, mă așteptam, nu puteai fi altfel. Ai reușit din nou. Ce urmează acum, mai vreau să te văd... cât de curând...

Dintre cei aprope 25 de artiști care au populat această premieră fantastică și în fruntea cărora tronează detașat Loredana cu tot ceea ce semnifică ea, prima Doamnă a showbizz-ului românesc, mi-a mai atras atenția, încă de la prima apariție, dansatorul Emil Rengle. Un artist charismatic, care polarizează interesul publicului tentat să îl caute în orice colț al scenei s-ar afla. Este un dar pe care dansatorul și l-a dezvoltat sistematic. Nu l-am cunoscut până acum dar mă bucur că l-am descoperit și îl voi urmări cu interes în prezențele următoare.

M-am bucurat mult când am aflat că chitaristul trupei "Queen", Brian May, a transmis, printr-un mesaj video, mulțumiri echipei din România pentru producția musicalului "We Will Rock You". Am preluat de pe news.ro textul acestui mesaj "Salutări, oameni frumoși - actori, trupă, companie - care muncesc pentru "We Will Rock You România". Sunt "unchiul Brian" și sunt alături de voi cu toată inima mea. Mulțumesc pentru tot efortul pe care îl faceți ca să prindă viață această producție. Mulțumesc pentru spiritul vostru, pentru dedicarea și pentru talentul vostru. Ritmul să fie cu voi! Să aveți o premieră minunată, o să vă urmăresc îndeaproape! Să fiți binecuvântați, sunt cu voi!", a fost mesajul lui May. Și sunt sigură, aceste cuvinte, au avut rolul lor puternic mobilizator pentru toți cei care au lucrat la spectacol și care au reușit o premieră cu adevărat minunată.


Cristina Sârbu