Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Moștenitorii României Muzicale - Recital Andrei Ioniță și Naoko Sonoda

Publicat: marți, 16 Aprilie 2019 , ora 11.44

"Muzica clasică are un loc aparte - imaterială, cu propriu-i limbaj, nu o putem vedea, nu o putem atinge, însă are capacitatea de a ne emoționa, de a ne transporta în altă lume, instantaneu." - este unul dintre mottourile care călăuzesc proiectul "Moștenitorii României Muzicale", organizat de Radio România Muzical și de Rotary Club Pipera.

Muzica clasică și-a îndeplinit cu succes misiunea luni seară (15 aprilie 2019), la Sala Radio. Protagoniștii celui de-al patrulea recital derulat sub sigla "Moștenitorii României Muzicale" au fost violoncelistul Andrei Ioniță și pianista japoneză Naoko Sonoda, cea care l-a acompaniat și în anul 2015, când a câștigat celebrul Concurs Ceaikovski de la Moscova. Colaborarea strânsă și îndelungată dintre cei doi muzicieni a fost îndelung aplaudată și apreciată în lucrările de Beethoven, Rahmaninov și Franck, ce s-au armonizat într-un program concentrat și atractiv de o oră. Printre spectatori i-am întâlnit pe actrița Alexandrina Halic, susținătoare a proiectului și prietenă veche a postului nostru:

"Mă consider norocoasă că am fost în seara asta aici. Am aflat cu plăcere că se poate să ne întâlnim cu acești moștenitori ai României muzicale. Consider că tot ce s-a întâmplat în seara asta este un pas înainte pentru atragerea oamenilor spre muzica clasică."

...și pe jurnalista Cristina Lascu:

"Am asistat la un eveniment cu totul de excepție, la care vedetă a fost Andrei Ioniță. Este - m-am convins încă o dată - nu doar un mare virtuoz, dar este deja un mare artist, este un mare interpret. Are această capacitate extraordinară de a transmite emoția, sensul profund și ultim al muzicii."

Am surprins, la final, un crâmpei din energia pozitivă a celor doi tineri muzicieni, îmbrăcați în haine tradiționale românești:

"M-am bucurat că publicul a venit într-un număr așa de mare; sala a fost sold out, atmosfera a fost minunată. Ca de fiecare dată, publicul român m-a întâmpinat cu căldură. Este deja cred că a treia oară pentru mine pe scena Sălii Radio, dar a fost o experiență nouă să cânt în formulă de duo. A fost o mare plăcere." (Andrei Ioniță)

"Știam că, pentru Andrei, să cânte în București reprezintă ceva foarte important, așa că am fost și eu puțin emoționată înainte de concert. Dar după ce am urcat pe scenă, am simțit atât de mulți oameni alături de noi, încât mi-a plăcut foarte mult să cânt aici. Îl respect pe Andrei foarte mult ca muzician - ne cunoaștem deja de 6 ani. Iar acum suntem și prieteni foarte buni. Așa că nu doar la nivel muzical, ci și uman, există o legătură foarte puternică între noi." (Naoko Sonoda)

Recitalul a fost urmat de o sesiune de autografe în foaierul Sălii Radio, prilej de prezentare a primului album solo semnat de Andrei Ioniță, lansat pe 15 martie la casa de discuri britanică Orchid Classics. CD-ul a fost prezentat de Andrei Ioniță și de Cristina Comandașu, manager RRM:

"Cred că aplauzele de la sfârșit și cele trei bisuri pe care le-a dat Andrei Ioniță spun totul. Cred că a fost unul dintre cele mai de vârf recitaluri ale actualei stagiuni. Era de așteptat, nu, pentru că noi cunoaștem faima lui Andrei Ioniță și consistența lui de fapt. Așa că da, cred că ne-am atins scopul. Eu mă bucur și de această colaborate pe care o avem cu Clubul Rotary Pipera, care ne permite să organizăm aceste lucruri, ceea ce este un lucru rar în societatea de astăzi și... așteptăm următoarele evenimente."

A luat cuvântul și Dan Popescu, președintele Rotary Club Pipera:

"Este un început sau o continuare, de fapt, foarte frumoasă și suntem foarte mulțumiți de ceea ce am văzut în această seară pentru că Andrei Ioniță și Naoko Sonoda au realizat un spectacol extraordinar din toate punctele de vedere. Cred că scopul "Moștenitorilor României", acela de a arăta publicului de la București excelența tinerilor muzicieni recunoacuți peste hotare și care în acest fel au și ocazia să fie recunoscuți și în România, această primă parte a scopului nostru s-a realizat."

Următoarele evenimente din cadrul proiectului "Moștenitorii României Muzicale" le vor avea ca protagoniste pe pianistele Axia Marinescu și Sînziana Mircea și pe violonista Ioana Cristina Goicea. Vă puteți implica direct în susținerea proiectului prin participarea la concerte, prin transmiterea informațiilor despre evenimentele noastre către prieteni și familie și prin donații în contul Rotary Club Pipera, menite să asigure sustenabilitatea viitoare a proiectului.





Reportaj realizat de Ana Diaconu