Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Mărțișor romantic la ParkLake

Publicat: luni, 4 Martie 2019 , ora 11.21

Cu ocazia primei zile de primăvară - care se întâmplă să fie, de asemenea, și ziua de naștere a lui Frédéric Chopin - Radio România Muzical a organizat, alături de ParkLake Shopping Center, un recital susținut de pianista Sînziana Mircea în mallul bucureștean.

Limbajul romantic rămâne una dintre coordonatele universale ale muzicii, iar creația lui Frédéric Chopin este un exemplu celebru al acestei muzici. Astfel, ideea unui recital ce sărbătorește atât ziua în care s-a născut compozitorul polonez, cât și începutul primăverii, poate fi argumentată atât prin accesibilitatea programului, cât și prin popularitatea acestuia. Pe scena amenajată în Main Square din ParkLake, tânăra pianistă Sânziana Mircea a prezentat publicului valsuri și nocturne de Frédéric Chopin, lucrări ce au captat atenția chiar și celor mai grăbiți trecători.

Alături de aspectul muzical al serii de 1 martie, publicul s-a putut bucura și de lucrări realizate de elevii Liceului de Arte Nicolae Tonitza din București. Acestea au fost inspirate de audiții ale unor lucrări de Frédéric Chopin. Elevii au ascultat aceste piese - prezentate de Sînziana Mircea pe scena din ParkLake - în cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică în spații neconvenționale și școli", organizat de postul nostru. Lucrările au completat atmosfera evenimentului, după cum a descris-o Sînziana Mircea:

"A fost un recital integral Chopin, dar am vrut să arăt diverse fațete ale lui Chopin, așa că am început cu patru valsuri, dar din epoci diferite - Valsul brilliant op.18, o lucrare de tinerețe, și valsurile op.64, mai mature, mai filosofice poate, apoi două nocturne, pentru că Chopin a fost și foarte exuberant, dar și o persoană melancolică, iar în încheiere, Andante spianato și Marea poloneză, una dintre piesele mele favorite din toată creația lui, de asemenea plină de energie și... cred eu... o piesă foarte frumoasă pentru un început de primăvară."

În finalul recitalului, pianista a oferit autografe unui public încântat:

"E foarte frumos! Chiar am venit din Cosmopolis special pentru că a auzit soțul la radio. Am venit cu copiii. Ne place foarte mult. Din păcate, cea mică nu e prea interesată, dar fetița cea mare ascultă și e încântată. E o inițiativă foarte bună."

"Inițiativa e foarte bună, să mai vadă și lumea care nu e interesată de muzica clasică ce înseamnă această manifestare. Și, în special, apreciez că au adus-o pe Sînziana Mircea aici."

"Este foarte bună ideea. Se pare că aduce ceva nou în mall-uri. Chiar prinde publicul și aduce un strop de cultură."

Pe scena din ParkLake, următorul eveniment organizat de Radio România Muzical va avea loc în data de 24 martie, cu ocazia zilei muzicii clasice. Concertul va fi susținut de violonistul Alexandru Tomescu alături de Corul de Copii Radio, dirijor Răzvan Rădos.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu