Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară la Ateneul Român - 29 ianuarie 2019

Publicat: miercuri, 30 Ianuarie 2019 , ora 13.28

Un recital al sonatelor a înscris violonistul Ștefan Aprodu cu cele patru sonate de Mozart, Beethoven și Jean Marie Leclair. Tânărul muzician a atras în 29 ianuarie un public numeros la Sala mică a Ateneului Român, iar evoluția lui a stârnit interes atât în rândul melomanilor, cât și în cel al specialiștilor, precum Cornelia Bronzetti - cea care i-a descoperit talentul la Concursul Internațional de vioară de la Câmpina:

"Este în transformare, bineînțeles, trecând de la copil la adult. Sigur, programul a fost unul foarte bun și bine alcătuit, însă mai e de lucrat. E în clasa a IX-a, numai că de la 15 ani sunt deja și concursurile de oameni mari. Încet, încet se va cizela pentru că Ștefan Aprodu e un violonist foarte talentat, e un om foarte îndrăgostit de muzică și îndrăgostit de vioară și, în consecință, se va stabiliza la un moment dat și pe repertoriul de mare profunzime."

Ștefan Aprodu se numără printre cei cinci muzicieni români propuși de Radio România Muzical, pentru Concursul Concertino Praga, ediția 2019. În spatele talentului său stau o muncă și o pregătire constantă, vioara fiind tot ce contează pentru el după cum însuși mărturisește:

"Vioara înseamnă tot. Fără ea, cred că dacă mi-aș alege altă meserie, nu m-aș descurca. Ea m-a ales pe mine și acest lucru a fost uimitor. De mic am vrut să fac vioară și m-am descurcat îngrozitor. Aveam o mână foarte încurcată, dar doamna Magdalena Ursu m-a ajutat să merg pe calea cea bună."

Multă pasiune a pus în cântul său violonistul Ștefan Aprodu secondat cu multă atenție de pianista Olga Babadjan, cei doi muzicieni construind un parcurs muzical cu aplomb, simț artistic și virtuozitate. De evoluția tânărului violonist a fost mulțumită și profesoara sa de la Colegiul de Arte "Dinu Lipatti" - Magdalena Ursu:

"Este un tânăr care, cu fiecare an, își completează toate modalitățile de expresie, își suplimentează gândirea muzicală, caută foarte mult, simte foarte mult, chiar și începe să compună. Vrea să facă și pian... le vrea pe toate... și să sperăm că din ce în ce mai mult și mai bine. Un recital de rezistență la numai 15 ani cât are, patru sonate într-un recital este solicitant, dar a fost foarte bine."

Reportaj realizat de Jeanine Costache