Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul RADIRO - Ziua 2. Primul concert al Orchestrei Radiodifuziunii MDR din Leipzig

Publicat: marți, 20 Noiembrie 2018 , ora 18.25

Orchestra Radiodifuziunii MDR din Leipzig a concertat în a doua seară a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo. În deschiderea serii, cea mai veche orchestră radio, condusă de dirijorul Robert Trevino - unul dintre cei mai apreciați tineri dirijori ai momentului, director muzical al Orchestrei Naționale Basce - a interpretat Concertul nr.1 op.26 în sol minor pentru vioară și orchestră de Max Bruch, cu Simone Lamsma solistă.

Dirijorul Robert Trevino: "A fost minunat! Publicul a fost extrem de cald, foarte entuziast și a răspuns grozav orchestrei și muzicii, așa că am toate motivele să fiu fericit. Este vorba de multă muncă. Lucrăm constant și o cunosc pe Simone foarte bine, este o violonistă recunoscută internațional, și întotdeauna sunt bucuros să fiu alături de ea pe scenă. Există această comunicare între noi și, cred eu, este esențială."

Recunoscută pentru rafinamentul interpretărilor sale și cu un repertoriu în care se regăsesc peste 60 de concerte, violonista olandeză este pentru a doua oară în România. Anul trecut, a debutat în Festivalul "George Enescu", iar acum a revenit la București împreună cu orchestra germană și unul dintre dirijorii cu care se bucură să colaboreze.

Violonista Simone Lamsma: "Am lucrat împreună și am avut îndeajuns de mult timp încât să explorăm și să studiem detaliile acestei partituri. Sunt bucuroasă că am avut ocazia să colaborez destul de des cu maestrul Robert Trevino, mai ales că el este unul dintre oamenii cu care-mi place să lucrez pentru că are o viziune puternică, dar este și foarte deschis față de opiniile celorlalți. Este minunat cum reușim să schimbăm idei!"

În 2023, Orchestra Radiodifuziunii MDR din Leipzig va împlini 100 de ani de la înființare. Cel mai longeviv ansamblu radio de muzică simfonică, a trecut și prin momente dramatice. Toate înregistrările realizate în peste 20 de ani de activitate au fost distruse în timpul celui de-al doilea război mondial, spunea directorul orchestrei germane la finalul concertului, după ce orchestra a fost aplaudată de către public pentru interpretarea Simfoniei a V-a în do diez minor de Gustav Mahler.

"Suntem foarte bucuroși să participăm la Festivalul Internațional RadiRo de la București. Am mai fost și în 2016 și ne-am dorit să revenim pentru că de fiecare dată suntem extrem de bine primiți de către public. Acum, ca și acum doi ani, ne simțim ca acasă."Reportaj realizat de Francesca Rusu - Radio România Cultural