Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Lansare de carte - 'Dimitre Cantemir. Teoretician și compozitor de muzică turcă' de Eugenia Popescu-Judetz

Publicat: luni, 19 Noiembrie 2018 , ora 11.34

Eveniment editorial într-o zi cu noroc săptămână aceasta - marți, 13 noiembrie 2018, Editura Curtea Veche a lansat volumul Dimitre Cantemir. Teoretician și compozitor de muzică turcă, semnat de Eugenia Popescu-Judetz. Organizatorii au ales Librăria Cărturești Verona pentru acest moment, la care a fost prezentă, din păcate, foarte puțină lume. Spun "din păcate" pentru că sunt sigură că volumul merită multă atenție, fiind rodul unei munci și pasiuni de zeci de ani ai Eugeniei Popescu-Judetz. Etnomuzicolog și istoric al artei specializat în artele interpretative și scrierile despre muzică din perioada otomană, autoarea stinsă din viață în anul 2011 se stabilise încă din 1973 în SUA. Eugenia Popescu-Judetz a fost profesor și consultant la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, Pennsylvania, dar a predat cursuri de muzică folclorică și arte interpretative și în Europa de Est și în Turcia. Volumul nou apărut este de fapt o revenire, cu multe adăugiri, asupra unei cărți din 1973, pe care Eugenia Popescu-Judetz a publicat-o în România: Dimitrie Cantemir - Cartea științei muzicii.

Noua carte a fost scrisă în limba engleză și tradusă acum de Roxana Mareș Iordănescu pentru Curtea Veche. Cum a ajuns să fie publicat volumul în România: răspunsul ține de legături de natură personală, de prietenie, dintre autoare și cumnatul omului de afaceri Tugrul Tekbulut, acesta din urmă susținând financiar apariția cărții. Eugenia Popescu-Judetz a lăsat moștenire toate documentele și manuscrisele sale acestei familii turce. Tugrul Tekbulut a fost prezent, de altfel, la lansare, împreună cu ceilalți invitați: părintele Stelian Ionașcu, lector în cadrul departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă și jurnalistul Marius Constantinescu. Discuția a fost moderată de Barna Nemethi, directorul executiv al Editurii Curtea Veche.

Cartea dedicată lui Dimitrie Cantemir este structurată în două părți: prima definește contextul istoric și socio-cultural în care această personalitate enciclopedică a conceput tratatul său despre muzică, în vreme ce partea a doua este foarte specializată, o scriere muzicologică în toată puterea cuvântului, ce analizează riguros tratatul, aruncând o nouă lumină asupra contribuției semnificative pe care Dimitrie Cantemir a avut-o în teoria muzicii.

Irina Cristina Vasilescu