Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara la Ateneul Român - 13 noiembrie 2018

Publicat: miercuri, 14 Noiembrie 2018 , ora 12.55

Stagiunea de marți seară a adus în 13 noiembrie un violonist din Ucraina - Vadim Perig căruia i-au fost deja răsplătite talentul și munca la mai multe concursuri internaționale, printre care Premiului I la Concursul Internațional "Anton Rubinstein", secțiunea junior, de anul acesta. Vadim Perig este și câștigătorul premiului I al Concursului Internațional de vioară "Cornelia Bronzetti" de la Câmpina - ediția 2016. La sugestia cunoscutei violoniste, Vadim Perig a susținut primul său recital în cadrul seratelor de marți. Secondat de compatrioata sa - pianista Kateryna Ulezko, tânărul violonist în vârstă de doar 13 ani a interpretat lucrări de Beethoven, Wagner, Wieniawski, Enescu și Saint Saens.

"Pentru 13 ani, este absolut formidabil! Sunt foarte fericită pentru el. A luat premiul I la concursul de la Câmpina acum doi ani, când avea 11 ani, și a vrut musai să participe la grupa B, care grupă B e de fapt de la 12 ani. Și, fluierând, a luat Premiul I. Evident, are niște calități absolut ieșite din comun și de interpretare, de simțire, dar și de mânuirea instrumentului."

Un program, lung, dificil care l-a depășit pe alocuri pe violonistul Vadim Perig. La cei 13 ani, violonistul ucrainian afișează o tehnică bună, un cânt îngrijit și o atenție deosebită pentru intonație. Am apreciat pasiunea cu care face muzică și curajul de a aborda două lucrări de Enescu - Sonata "Torso", în la minor și Impromptu concertant.

"Mi se pare normal să cânte și din muzica țării în care cântă. Mi se pare normal să cânte și piesa ucraineană pe care a cântat-o, cea solo, și, în general, începem cu Enescu. Este emblema noastră din toate punctele de vedere. Foarte bine a înțeles Enescu - și Sonata și Impromptu concertant. Impromptu concertant este însă o piesă un pic mai grea ca intonație și poate au fost și niște fălsulețe. Ce să facem! Se mai întâmplă... pentru că e scrisă cu șase bemoli. Și vreau să vă mărturisesc în numele violoniștilor, că violoniștii nu prea le au cu bemolii... mai degrabă cu diezii... suntem mai optimiști."

Am avut parte de o seară care a stat sub semnul tinereții, cu stângăciile și emoțiile inerente unei prime apariții pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român. Însă Vadim Perig este o speranță violonistică apreciată, iată, de specialiști; reținem așadar numele lui despre care cu siguranță vom mai auzi.

Reportaj realizat de Jeanine Costache