Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Omagiu muzical adus Centenarului Marii Uniri

Publicat: vineri, 5 Octombrie 2018 , ora 13.17

Continuă Festivalul "Zilele muzicii contemporane" de la Bacău, care a început miercuri, 3 octombrie, și va dura până duminică, cu un program coordonat artistic de dirijorul Cristian Lupeș. Fiecare zi este legată de o regiune istorică a României, o modalitate subtilă de a omagia prin muzică Centenarul Marii Uniri.

Dacă primul concert a fost dedicat Banatului și susținut de muzicieni de la Filarmonica din Timișoara, în programul de aseară a apărut subtitlul Moldova și am ascultat concertul Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, desfășurat sub bagheta dirijorului Ovidiu Bălan, care se află la pupitrul acestui ansamblu de 50 de ani, din 1968.

Prima lucrare interpretată a fost "Nord-Sud" de Liviu Dănceanu, urmată de Concertul pentru violoncel și orchestră de Adrian Iorgulescu, în care l-am admirat pe solistul Mircea Marian. Cu un palmares impresionant de premii naționale și internaționale și cu o tehnică desăvârșită, violoncelistul Mircea Marian a reușit să decodifice dificila partitură imaginată de Adrian Iorgulescu și s-o redea publicului într-un mod cu totul spectaculos îmbinând forța cu momente lirice și cu nuanțe rafinate. A urmat Simfonia a II-a de Șfefan Niculescu în interpretarea Orchestrei Filarmonicii "Mihail Jora". Am asistat și la recenzia unei cărți dedicate acestui ansamblu simfonic de doamna muzicolog Ozana Calmuschi-Zarea, "Relief armonic. Sub semnul lui Jora. Filarmonica Bacău - 60 de ani".

În concertul de azi de la ora 18.30 de la Ateneul din Bacău va fi adusă în prim-plan o altă regiune istorică a României, Muntenia, pentru că urmează concertul Ansamblului Archaeus din București, iar sâmbătă ne vom duce cu gândul spre Transilvania și vom urmări două recitaluri camerale: primul, susținut de violonista Diana Moș și pianistul Mihai Măniceanu, iar cel de-al doilea de Trio Contraste.

Duminică, în încheierea Festivalului "Zilele Muzicii Contemporane" de la Bacău, ansamblul Universității de Muzică din Chișinău va reprezenta desigur Basarabia, dar vom asista și la un recital al ansamblului de percuție GAME condus de Alexandru Matei și Sorin Rotaru.

Relatare de Laura Ana Mânzat