Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Un nou festival dedicat lui Dinu Lipatti, găzduit de noul centru cultural care îi poartă numele

Publicat: miercuri, 21 Martie 2018 , ora 14.09

Luni, 19 martie, a fost inaugurat centrul cultural Casa Artelor Dinu Lipatti, chiar în ziua împlinirii a 101 ani de la nașterea pianistului și compozitorului român. Casa situată pe bulevardul Lascăr Catargiu, în care Lipatti a locuit în anii adolescenței, a fost închiriată de Primăria Municipiului București și va fi introdusă în circuitul cultural al capitalei. Tot începând de luni și până la sfârșitul săptămânii, casa este gazda celei de-a doua ediții a Festivalului I love Lipatti, a cărui primă ediție s-a derulat anul trecut sub egida Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3.

Ieri, în cea de-a doua seară de evenimente, am asistat la o conferință în care muzicologul Grigore Constantinescu a dat citire portretului lui Dinu Lipatti, realizat de celebrul producător de discuri britanic Walter Legge, în anul 1951:

"După pierderea lui Dinu Lipatti în luna februarie, în anul 1951, a publicat în revista Gramophone un articol despre Dinu Lipatti. Ceea ce a vrut să spună el după ce l-a pierdut pe Dinu Lipatti au fost lucruri descoperite, lucruri nu organizate neapărat, ci, dimpotrivă, gândite în legătură cu Dinu Lipatti. Și m-am gândit că probabil nici dumneavoastră, ca nici eu, nu le știți pe toate, dar veți pleca cu ele în gând."

Iar în a doua parte, ne-am bucurat de recitalul tânărului pianist român stabilit la Londra Mihai Ritivoiu, care a interpretat lucrări de Lipatti, Chopin, Mozart și Schubert și a încheiat programul cu Sonata nr. 1 în fa diez minor de George Enescu - un opus complex, pe care Mihai Ritivoiu l-a interpretat pe numeroase scene în ultimii ani, iar siguranța și înțelegerea în profunzime a subtilităților lucrării au generat aseară un rezultat interpretativ de foarte bună calitate.

Despre reușita inaugurării Casei Artelor Dinu Lipatti mi-au vorbit, la final, pianistul Viniciu Moroianu, care va putea fi ascultat, în încheierea festivalului, când va prezenta o parte din integrala lucrărilor pentru pian solo de Lipatti:

"Un eveniment major și un eveniment de suflet în același timp pentru viața muzicală românească. Pe lângă casa aceasta am trecut de când mă știu eu, deci de foarte multe ori și nu știam că a locuit Dinu Lipatti aici vreme de 13 ani. Era ca un fel de paradis interzis. S-a restaurat extraordinar de frumos și cu un bun gust desăvârșit, cum se vede în jur, și asta sigur că pentru mine personal este o bucurie de proporții."

și Alice Barb, directorul festivalului și al centrului cultural Casa Artelor Dinu Lipatti:

"Înființarea acestei instituții, pentru închirierea Casei Lipatti, pentru igienizarea ei și pregătirea ei pentru a fi deschisă pentru public s-a întâmplat într-un timp record, cam în două luni. S-a muncit zi și noapte pentru ca ieri, când a împlinit Dinu 101 ani, noi să putem să deschidem această casă așa cum i-am promis. Este un centru cultural. Muzeele, din păcate în România, sunt vizitate în noaptea gratuității, ceea ce este puțin cam trist. Mi s-a propus să fac muzeu, să fac casă memorială... nu! Ideea mea a fost foarte clară de la început. Am propus doamnei primar general să se înființeze un centru cultural, o casă a artelor care să duduie de evenimente artistice de dimineață până seara."

Reportaj realizat de Ana Diaconu