Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Cvartetul Arcadia - Concert cameral la Centrul Național de Artă Tinerimea Română

Publicat: miercuri, 14 Februarie 2018 , ora 12.26

Trebuie să mărturisesc că din peisajul autohton al muzicii de cameră, Cvartetul Arcadia se numără printre grupurile mele preferate, de aceea a fost pentru mine o adevărată bucurie să îi pot revedea marți, 13 februarie 2018, la Centrul Național de Artă Tinerimea Română. Concertul cameral pe care l-au oferit publicului bucureștean este un preambul al unui turneu important pe care artiștii îl pregătesc, după cum ne-a spus Marin Cazacu, manager al Centrului Național de Artă Tinerimea Română:

"Ei se pregătesc pentru un turneu excepțional care începe peste două zile în Marea Britanie. De aceea programul din această seară are în componența sa lucrări pe care le prezintă și în acest turneu. De asemenea, cvartetul va evolua și mâine seară pe scena Ateneului Român, dar cu un alt program. Tinerii noștri, iată, ne fac mare cinste că astăzi sunt prezenți pe scena palatului Tinerimea Română, mâine seară pe scena Ateneului Român, iar peste două zile la Londra, Birmingham și alte orașe ale Marii Britanii."

Repertoriul pe care violoniștii Ana Torok și Răsvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Torok l-au propus a fost unul îndrăzneț, cu opusuri din Romantism și până în contemporaneitate. Surpriza serii a fost Cvartetul de Coarde nr.4 'Ludus Modalis', compus în 1998 de Sabin Păutza, compozitor care luna aceasta a împlinit 75 de ani. Am avut ocazia să ascultăm una dintre lucrările sale mai 'aspre', cu o modalitate foarte directă de a se adresa și a-și transmite mesajele, prin jocul său modal. Acestei lucrări i-a fost pus în contrast Cvaretul de coarde nr.2 de Aleksandr Borodin, o lucrare de dragoste pe care autorul a dedicat-o soției. Trebuie să remarc că aceasta pare a fi fost singura lucrare pentru care publicul era cu adevărat pregătit, deși chiar și pe parcursul acesteia a fost destul de zgomotos, a foșnit, șoptit și în general a fost o atmosferă nu tocmai ideală pentru un act artistic. Și acest fapt se pare că a ajuns, într-o mică măsură, și pe scenă și i-a afectat pe muzicieni. Seara s-a încheiat cu magistralul Cvartet de coarde nr.6 de Bela Bartok, o lucrare ce a încheiat ca o ramă foarte bună, solidă, seara.

Pot spune că pentru mine a fost o bucurie să îi reascult pe muzicienii ce formează Cvartetul Arcadia și vă recomand să mergeți în seara aceasta (miercuri, 14 februarie) să îi ascultați sub cupola Ateneului Român și să le oferiți astfel un public minunat!

Reportaj realizat de Radu Mihalache