Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară la Ateneul Român - 6 februarie 2018

Publicat: miercuri, 7 Februarie 2018 , ora 13.00
Un pianist care pune multă pasiune în cântul său și care deține o foarte bună tehnică. Gabriel Gîțan este numele lui, pentru a doua oară în cadul seratelor de marți. Doar 22 de ani are Gabriel Gîțan, un pianist căruia i-a fost deja recunoscut talentul la mai multe concursuri naționale și internaționale, palmaresul său fiind unul important.

În 6 februarie, la primul său recital solistic de la Sala mică a Ateneului Român, pianistul a optat pentru lucrări de Haydn și Liszt, un demers muzical despre care a vorbit în finalul serii:

"Un recital austro-ungar. Haydnul și piesa Weinen Klagen de Liszt sunt piese mai vechi pe care le-am reluat. Mazeppa și Sonata sunt piese pe care le-am lucrat recent și am zis să pun împreună un recital aproape de autor - Liszt, completat cu Haydn. Sunt pentru prima dată în Stagiunea de marți cu un recital de pian solo. M-am simțit foarte bine, ca de obicei, și revin de fiecare dată cu plăcere."

Ce-ai vrut să transmiți publicului în această seară?

"Doar să se bucure de muzica genială pe care au scris-o acești mari compozitori."

Gabriel Gîțan a captat atenția încă de la primele acorduri cu talentul său, cu intuiția creatoare și forța expresiei dovedind maturitate artistică. De evoluția sa a fost mulțumit maestrul lui, Viniciu Moroianu:

"A fost un recital de ținută cu un program extrem de ambițios și de mare anvergură, cu capodopere care necesită susținere interioară și desfășurare pe spații lungi. Gabriel Gîțan este un aluat extrem de prețios în generația lui de tineri pianiști. Este un muzician extrem de profund și de dedicat vocației sale, dovadă și palmaresul pe care l-a acumulat în acești ani. A dovedit în această seară susținere interioară, forță a desfășurării pe spații largi, auz armonic de foarte frumoasă calitate. Sigur, sunt lucruri în continuare de optimizat ca randament pe scenă, însă natura lui artistică profundă și de foarte frumoasă calitate sufletească și artistică se vede în tot ceea ce face, în felul cum a realizat Sonata de Haydn și în cantabilitatea, strălucirea, patosul și anvergura cerute de lucrările de Liszt pe care le-a interpretat, în frunte cu Sonata în si minor. Este un tânăr de perspectivă. Eu cred în el și, dacă se va ține de treabă în continuare, vom mai auzi și ne vom bucura cu siguranță de el."

Reportaj realizat de Jeanine Costache