Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică la Școala Generală nr. 11 'Mihail Sadoveanu' din municipiul Galați
"Dacă acum trei ani m-ar fi întrebat cineva ce genuri de muzică ascult, aș fi zis orice în afară de operă și muzică clasică."
Aceasta nu este doar povestea Andrei, ci a tuturor colegilor ei de la Școala generală nr.11 "Mihail Sadoveanu" din Galați, acolo unde, pentru al treilea an consecutiv, profesoara Carmen Gâdei reușește să le cultive copiilor dragostea pentru muzică clasică.
"Copii, săptămâna aceasta, în cadrul proiectului național Ascultă 5 minute de muzică clasică, propus de Radio România Muzical, avem alte două piese. Prima dată, un compozitor francez, George Bizet; vom audia Farandola din Suita a II-a Arleziana. Al doilea compozitor… Marcel Mihalovici; vom audia 5 bagatele. Bagatela este o piesă de mici dimensiuni; aici e interpretată la pian."
Chiar dacă la începutul proiectului, elevii nu au fost tocmai încântați de perspectiva de a asculta un gen de muzică necunoscut pentru mulți dintre ei, pe parcurs copiii au început să îndrăgească muzica clasică și chiar să câștige premii în cadrul acestui proiect interactiv, în care elevii sunt stimulați să rețină câteva date reprezentative despre compozitorii ale căror piese le ascultă.
"Sunt Mocanu Livia și am 14 ani. Anul trecut, în cadrul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică am câștigat un CD cu piesele lui Mozart."
În ce a constat concursul?
"Trebuie să intrăm pe pagina Ascultă 5 minute de muzică clasică, completăm datele noastre personale și răspundem la două întrebări ale căror răspunsuri le aflăm din povestioare."
De aici, de la clasă, nu?
"Da."
"Mă numesc Lupoiu Lorin."
Povestește-mi puțin de proiectul acesta. Înțeleg că de trei ani ascultați muzică clasică.
"Mi se pare un proiect foarte frumos. Este foarte bun deoarece ajută copiii care nu au avut contact cu această lume a muzicii clasice să asculte de marii compozitori și piesele acestora."
Să te întreb ce compozitori preferați ai?
"Mie cel mai mult îmi place de Beethoven. Cel mai mult m-a fascinat la el că deși și-a pierdut auzul, cu toate acestea el a continuat să compună piese."
Ce compozitori îndrăgești tu cel mai mult?
"Cred că Bach. La fel ca și pe colegul meu, m-a inspirat și faptul că și-a pierdut vederea. Și și-a pierdut vederea, din câte am înțeles tot în cadrul acestui proiect, chiar din cauza unui praf făcut atunci când tipăreau partiturile; deci, practic, pentru pasiunea sa."
Deci, tu ai aflat aceste informații aici, în cadrul proiectului, da?
"Da, aici."
"La început mi s-a părut o chestiune inedită și am început să ascult și acasă în timp ce fac temele, pe fundal, deoarece mă relaxează. Consider că este foarte important ca generația noastră să știe muzica clasică."
Ce alte avantaje aduce proiectul ne-a spus chiar profesoara de muzică, doamna Carmen Gâdei:
"Se știe foarte bine, copiii din ziua de azi nu prea ascultă muzică clasică. Au fost și ei la început… de nevoie… stai, stai… dar, cu timpul vine și plăcerea. Într-adevăr, le-am spus și lor, nici mie nu-mi place toată muzica clasică. De ce să mint, pot să spun da, eu sunt profesor de muzică și îmi place! Nu! Și eu am anumite preferințe, la fel și ei. Iar începând cu clasa a V-a chiar le-am explicat… nu știu dacă ei își mai aduc aminte. În momentul în care am pus audiții spuneau Aaa, dar am mai auzit melodia asta. La Tom și Jerry. Păi vedeți, de asta pun deja de la desene animate, pentru a dezvolta gustul copiilor. Nu ții minte compozitorul poate, poate lucrarea nici atât, nu? Dar, măcar rămâi cu ceva în memorie și, pe parcurs, vei învăța și compozitorul reprezentativ."