Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică la Școala Ioan Alexandru Brătescu Voinești din Târgoviște

Publicat: miercuri, 25 Octombrie 2017 , ora 12.07

Proiectul inițiat de Radio România Muzical - Asculta 5 minute de muzică clasică, este deja cunoscut la Școala Ioan Alexandru Brătescu Voinești din Târgoviște. Grație acestei idei, elevii claselor a VIII-a s-au apropiat mai mult de muzica bună, iar orele de educație muzicală au devenit o reală încântare. Acum, a venit și rândul elevilor de clasa a V-a să afle mai multe despre opere și compozitori celebri. Vom vedea, din materialul următor, cum au primit această idee și care au fost impresiile create.


Elevii clasei a V-a a Școlii Ioan Alexandru Brătescu Voinești din Târgoviște au dat curs provocării de a participa la proiectul propus de Radio România Muzical și s-au lăsat conduși în lumea magică a muzicii clasice.

Daniela Nicolae, profesor de educație muzicală, le-a explicat ce au de făcut și astfel inedita călătorie în universul ariilor celebre a început:

"Radio România Muzical vă propune niște fișiere audio cu fragmente scurte. Dacă sunteți, evident, atenți veți extrage răspunsul la una din întrebările adresate acolo. Ceea ce trebuie să faceți voi este să vă înscrieți - și o să vă și arăt cum - să audiați fișierele, să rețineți ce ați audiat și apoi să bifați răspunsurile corecte și să trimiteți către Radio România Muzical răspunsul vostru."

Deja familiarizați cu proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică", mai mulți elevi ai clasei a VIII-a au participat la oră și le-au împărtășit colegilor mai mici impresiile lor.

"Mi-a făcut mare plăcere să particip! La început am fost sceptică, dar pe parcurs am învățat atâtea lucruri noi… de exemplu, am învățat despre Felix Mendelssohn. Auzisem de el. Mama-l cânta la pian, dar nu aprofundasem muzica lui. Este important să participați și așa acumulați cunoștințe noi. O să vă distrați!"

Primele acorduri s-au făcut auzite, iar elevii și-au lăsat imaginația să zboare pe aripile muzicii. Încurajați de profesoară, elevii au notat cuvinte sau expresii sugerate de muzica ascultată și au desenat. Astfel, au dat o formă noă notelor muzicale și au creionat o frumoasă poveste.

"Aici era un porumbel care se străduia cu ultimele puteri să ajungă la cuibul de lângă pian, la puișorii lui."

"Am vrut să fac o vioară, să iasă foarte multe note din ea… note muzicale care să inspire oamenii pentru a asculta și ei muzică."

"Este o balanță… cum era muzica; o dată mai tare, o dată mai încet."

Timp de câteva minute au visat, s-au emoționat și s-au bucurat pe acordurile muzicii clasice, apoi au răspuns la întrebările adresate după fiecare fragment ascultat.

"O să vă adresez întrebarea care este scrisă aici. Urmăriți, da? Ce operă celebră a compus George Bizet?"

"Carmen."

"Carmen de George Bizet."

A venit și momentul în care elevii ne-au spus cum s-au simțit în timpul orei.

"Mi-a plăcut foarte mult această oră. A fost, probabil, cea mai distractivă oră de când a început școala. Am să caut niște CD-uri și am să le ascult periodic."

"Cel mai și cel mai mult mi-au plăcut melodiile și desfășurarea orei."

"Melodiile, într-adevăr, au fost extrem de frumoase. Mama mea ascultă foarte des tipul acesta de muzică."

Tu asculți?

"Da. Ascult și eu din când în când cu ea. Și mi s-a părut o oră superbă."

Daniela Nicolae, profesor de educație muzicală, ne-a mărturisit:

"Ideea proiectului este extraordinar de bună pentru profesorii de muzică și ar trebui folosită. Audiția, care ar trebui să facă parte din majoritatea orelor de muzică, este pusă într-o altă lumină. Iar folosirea creativă a acestei propuneri îi duce pe ei într-o lume în care vor să fie."

Păstrând tonul, elevii au încheiat ora într-un mod inedit, acompaniind celebrul Marș Radetzki de Johann Strauss.

Reportaj realizat de Anda Ștefan - Radio România Actualități