Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seară la Ateneul Român - 17 octombrie 2017

Publicat: miercuri, 18 Octombrie 2017 , ora 13.09

Stagiunea de marți seară a adus în 17 octombrie un violonist din Chișinău - Alexandru Axenti căruia i-au fost deja răsplătite talentul și munca la mai multe concursuri internaționale, printre care Dobrin Petkov din Bulgaria, iar în România Paul Constantinescu și Remember Enescu. Alexandru Axenti este și câștigătorul premiului I al Concursului Internațional de vioară Cornelia Bronzetti de la Câmpina - ediția 2016. La sugestia cunoscutei violoniste Alexandru Axenti a susținut primul său recital în cadrul seratelor de marți. Secondat de compatrioata sa - pianista Olga Babadjan, tânărul violonist în vârstă de 17 ani a interpretat lucrări de Giuseppe Tartini, Edvard Grieg, George Enescu și Pablo de Sarasate.

"E un tânăr cu foarte multe calități și cu foarte multe realizări și sper să evolueze foarte bine în continuare. Iar astăzi, trebuie să vă spun că a avut un program foarte greu pentru vârsta lui. Acesta a fost al doilea recital din viața lui. Primul recital a fost la Câmpina, acum două zile. Trebuie lăudat pentru tot ce a făcut și îi diresc numai bine în continuare și sper să mai revină. Și, în general, să aibă o ascensiune, o carieră foarte frumoase."

Un program, lung, dificil care l-a depășit pe alocuri pe violonistul Alexandru Axenti cu multe scăpări de intonație. Am apreciat însă pasiunea cu care face muzică și curajul de a aborda două lucrări de Enescu Sonata "Torso", în la minor și Impromptu concertant.

"Enescu, sigur… sonata este destul de grea și pentru vioară și pentru pian, și ca înțelegere muzicală, dar eu cred că e dotat pentru Enescu, pentru că și Impromptu concertant avea momente foarte frumoase și cred că la vârsta lui trebuie să ne apropiem de Enescu cel din secolul XX."

Am avut parte de o seară care a stat sub semnul tinereții, cu stângăciile și emoțiile inerente unei prime apariții pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român. Însă Alexandru Axenti este o speranță violonistică apreciată, iată, de specialiști precum Cornelia Bronzetti; reținem așadar numele lui despre care cu siguranță vom mai auzi.

"O dezinvoltură violonistică foarte bună, o înțelegere muzicală evident deocamdată mai mult spre romantici, ca tot omul la vârsta lui, și o dorință de a se implica în muzică."

Reportaj realizat de Jeanine Costache