Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Ediția a VII-a a turneului 'Duelul viorilor' la Sala Radio
Duminică, 1 octombrie 2017, s-a încheiat ediția a VII-a a turneului "Duelul viorilor", un proiect Radio România. Violoniștii Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Valentina Sviatlovskaya-Prunaru și Simina Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail au evoluat la Sala Radio în ultimul concert al turneului care s-a deschis în 27 septembrie la Deva. Liviu Prunaru a cântat pe instrumentul Stradivarius Pachoud, iar Gabriel Croitoru - pe vioara Guarneri del Gesu "Catedrala".
Programul a cuprins, între altele, piese de Fritz Kreisler, Felix Mendelssohn, Pablo de Sarasate, Louis Spohr și Johannes Brahms.
Un reportaj de Mădălina Diaconu.
"Iată, sunt șapte ani deja de când Duelul viorilor există și nu provoacă decât bucurii atât nouă, muzicienilor, cât și celor care ne ascultă. În această toamnă, din păcate și pentru noi dar și pentru public - o ediție foarte scurtă. Asta se datorează programului foarte încărcat pe care îl avem. Mai mult decât atât, nu suntem doar trei; în acest an suntem cinci - familia Prunaru și familia Croitoru pe scenă în acest duel devenit între timp turnir spre deliciul publicului."
Pianistul Horia Mihail a devenit astfel un arbitru al celor patru viori prezente în concert:
"Pentru mine, trebuie să recunosc, e mai greu. Una este să cânți cu un muzician, un violonist în acest caz, alta e să cânți cu doi în același concert. Patru… înseamnă patru stiluri diferite, patru tipuri de a aborda relația dintre instrumente… Vă dați seama… trebuie să fiu foarte, foarte atent."
Un program special creat pentru cea de-a VII-a ediție a duelului, ne spune violonistul Gabriel Croitoru:
"E adevărat că suntem cel puțin în prima jumătate în tantem, adică mergem pe echipe. Întâi pe familii, după care rămânem eu cu Liviu și, la final, nu-i așa, apoteotic, ieșim toți patru. Ideea este foarte, foarte bună. Am avut numai ecouri pozitive. Această diversificare a duelului practic a adus un plus de vioiciune, un plus de atractivitate acestui proiect care, oricum, funcționa foarte bine și cred că dacă toate lucrurile merg în direcția care trebuie vom merge pe această idee de aici încolo. O să vedem. Apropo de viori, trebuie să spun un amănunt; Simina cântă pe o vioară făcută la Cremona în 1740. Nu știu exact lutierul. Deci, din cele patru viori, toate-s făcute în perioada aia bună la Cremona, numai că trei dintre ele au etichete și una nu. Însă, mi s-a confirmat din mai multe locuri că face parte dintr-o categorie foarte foarte apropiată de aceste viori Guarneri sau Stradivari."
În concertul de la Sala Radio de duminică seară violonistului Liviu Prunaru i s-a alăturat soția, Valentina Sviatlovskaya-Prunaru, iar alături de violonistul Gabriel Croitoru a urcat pe scenă fiica acestuia, Simina Croitoru.