Arhivă : Cronici Înapoi

Neamț Piano Festival - ziua I

Publicat: sâmbătă, 16 Septembrie 2017 , ora 12.02

Neamț Piano Festival - prima ediție (ziua I - 15 septembrie 2017)

Pasiune, carismă, dăruire, energie de nestăvilit, spontaneitate, vervă, bucurie, talent exploziv, uimitor pianist - acesta este Daniel Petrică Ciobanu, un tânăr artist care a plecat de la Piatra Neamț pentru a cuceri lumea pianisticii mondiale și a reușit!

În perioada 15-17 septembrie 2017 tânărul muzician s-a întors în orașul său natal pentru a organiza prima ediție a Neamț Piano Festival. Cu alte cuvinte, pentru a dărui ceva locului din care a pornit totul, pentru a-și arăta recunoștința față de profesorii săi, dar și pentru a încuraja tânăra generație de artiști.

Așa cum mărturisea atât în conferința de presă, dar și cum este notat în caietul program, prin acest festival, Daniel Petrică Ciobanu și-a propus o întâlnire multidisciplinară a artelor, prin fuziunea dintre muzica clasică a repertoriului pentru pian (cameral și concertant), dar și de jazz, cu teatrul, pictura și proiecțiile video. Scopul celor trei zile, în care se desfășoară mai multe evenimente, este acela de a depăși granițele convenționale, de a resuscita interesul pentru muzica clasică și, mai ales, de a arăta generației tinere că prin talent și mult studiu este posibil să ajungi o stea în lumea artistică internațională.

Pentru a realiza un asemenea proiect ambițios, Daniel Petrică Ciobanu a apelat la 14 prieteni ai săi, veniți din toate colțurile lumii. Un gest care a stârnit admirație și care a impresionat! Da, a impresionat pentru că se simte că tânărul nostru pianist este înconjurat de dragoste atât din partea familiei, dar mai ales din partea acestor muzicieni, pe care i-a cunoscut fie în anii de studii în străinătate, fie la diverse concursuri internaționale.

Desigur, vă întrebați dacă există prietenie cu adevărat între artiști? Da! Și dovada este acest festival de la Piatra Neamț care foarte bine poate fi subintitulat Daniel & friends. În acest context au răspuns prezent pianiștii Anna Dmytrenko (Ucraina/ Marea Britanie), Ksenia Fedoruk (Germania/Rusia), Luka Okros (Marea Britanie/Georgia), Petras Geniusas (Lituania) și Pietro Bonfilio (Italia), dirijorul William Kunhardt (Marea Britanie), compozitorul Pierre Audiger (Franța), artistul fotograf Ana Lefaux (Franța), iar din România - o voce binecunoscută a jazzului- Luiza Zan, pictorii Mihaela Surugiu, Ioana Raluca Brăduleț și Andrei Nuțu precum și regizoarea Cristina Giurgea.

15 septembrie 2017

În această atmosferă de prietenie și de sărbătoare s-a desfășurat primul concert al primei ediții a Neamț Piano Festival, vineri, 15 septembrie 2017, în frumoasa Sală a Teatrului Tineretului, un edificiu construit în anii 1940 ai secolului trecut și unde au evoluat mari actori români, printre care se numără Leopoldina Bălănuță, George Motoi sau Florin Piersic. Așadar, pe scenă a urcat chiar inițiatorul și organizatorul festivalulului, Daniel Petrică Ciobanu, care într-un decor sugestiv de lumini și umbre, ne-a încântat prin personalitatea sa - de pianist, dar și de... orator, pentru că a explicat cu mult farmec fiecare lucrare în parte.

Încetul cu încetul, ne-am lăsat vrăjiți de o celebră barcă pe ocean imaginată de impresionistul Maurice Ravel, un preambul binevenit pentru dificila partitură semnată de Modest Musorgski - Tablouri dintr-o expoziție. O partitură, care i se potivește mănușă tânărului pianist român. De altfel, este una dintre lucrările sale preferate, prin care își poate etala temperamentul său vulcanic, virtuozitatea și tehnica de un înalt nivel, dar, bineînțeles, și expresivitatea și fantezia. Un demers interpretativ aparte, prin care Daniel Petrică Ciobanu realmente ne-a invitat într-o galerie de artă, în care poți recunoaște cu ușurință fiecare tablou transpus sonor atât de sugestiv de Musorgski. Finalul acestui opus dificil a fost copleșitor prin redarea cu atâta nerv artistic al monumentalelor porți ale Kievului. A fost cu adevărat un spectacol muzical, la care a contribuit și arta vizuală, deoarece fiecare moment a fost însoțit de câte o proiecție video, bine aleasă. Seara s-a încheiat cu o piesă dinamică și plină de umor prezentată în premieră internațională: l*Oeil derriere l*Arlequine de Pierre Audiger (Franța), cel care îi compune lui Daniel diverse opusuri, adesea oferite ca bis.

Și încă un amănunt, Neamț Piano Festival beneficiază de un pian Fazioli, al unei importante firme de instrumente din Italia.

Așteptăm cu interes evenimentele din 16 septembrie 2017: recitalul la pian la patru mâini cu Ana Dmytrenko și Ksenia Fedoruk, expoziția de pictură și apoi Concertul de jazz fusion cu Luiza Zan - voce și Petras Geniusas - pian.

Un început de bun augur al Neamț Piano Festival și care merită un sincer "Bravo" pentru Daniel Petrică Ciobanu!

Octavia Galescu