Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc - concert la Biserica Sfântul Augustin

Publicat: luni, 17 Iulie 2017 , ora 13.39
- E un vis foarte vechi al meu să facem o orchestră barocă.

Cât de importantă a fost colaborarea cu violonista Ulrike Titze, pentru acest proiect?

- Este ceva hotărâtor. Cred că sunt cel puțin 10 ani de când vine la noi, în fiecare an, la acest festival. Dânsa a fost și când am făcut varianta cu orchestră modernă și când am trecut pe instrumente baroce și în orchestră, de o vreme, sunt aceeași oameni și este o evoluție foarte clară a orchestrei ca nivel. Noi invităm, bineînțeles, în funcție de repertoriu și alte instrumente, dar miezul orchestrei este la fel.

Filip Ignác Csaba, directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, despre ansamblul care a evoluat vineri, 14 iulie 2017, în cadrul seriei într-un concert ce a avut loc la Biserica Sfântul Augustin.

Conduși și de această dată de violonista Ulrike Titze, revenită pentru a 12-a oară în această postură și cu soprana Noemi Kiss, solistă, Orchestra Barocă a Festivalului a prezentat, sub genericul "Muzica bisericilor și curților princiare protestante" partituri semnate de șase compozitori protestanți germani din patru generații diferite, parcurgând creația de la a doua jumătate a sec. al XVII-lea până la finele secolului al XVIII-lea. A fost, în acealași timp, și un eveniment ce a marcat cei 500 de ani ai Reformei Protestante și cea de-a 250-a comemorare a trecerii în eternitate a lui Georg Philipp Telemann. Per total, o seară reușită, în care s-a simțit încă o dată o evoluție a acestui ansamblu care se reunește doar cu ocazia festivalului. Ca element aparte, am remarcat prezența în Orchestra Festivalului a unui grup de percuționiști, lucru apreciat și de public.

- E uimitor. E prima ediție la care particip. Muzica prezentată în cadrul festivalului este una variată și îmi place că, în această seară de exemplu, au reușit să îmbine cu succes instrumentele tradiționale cu percuția și alte elemente noi. E frumos să vezi că interpreți cu experiență cântă alături de tineri muzicieni și că rezultatul e unul foarte bun. Faptul că suntem într-o biserică amplifică într-un fel acest sentiment.

Între muzicienii care alcătuiesc ansamblul am regăsit-o și pe oboista Maria Petrescu, interpretă cu o bogată activitate în zona muzicii vechi și a Festivalului de la Miercurea Ciuc.

- Este întotdeauna o bucurie să vin la Miercurea Ciuc, ca în fiecare an. Întâlnesc muzicieni minunați, publicul este întotdeauna entuziast, foarte bine pregătiți, să audă lucruri noi, e iubitor de muzică veche. Întotdeauna o experiență foarte plăcută, iar Ulrike Titze conduce ansamblul foarte, foarte bine și e întotdeauna un aer proaspăt în interpretarea orchestrei. În fiecare an am venit și simt că am crescut cu fiecare an cu care am venit să cânt aici. Am simțit că am crescut un pic mai mult în interpretare.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie