Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ediția a X-a a Turneului Internațional 'Stradivarius' a ajuns la Sala Radio

Publicat: miercuri, 31 Mai 2017 , ora 11.23

Anotimpurile din Buenos Aires de Astor Piazzolla au constituit punctul culminant și totodată finalul recitalului susținut ieri, 30 mai 2017, în Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române. Este vorba, desigur, despre cea de-a X-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius, subintitulat, de această dată, chiar Anotimpurile, care a ajuns aseară la București, după o serie de alte 12 evenimente ce au avut loc în diferite orașe ale țării. Impresii despre experiența turneului aflat deja aproape de final am cules de la cei trei protagoniști, după cum urmează:

Violonistul Alexandru Tomescu: "A X-a ediție a Turneului Stradivarius este o ediție în care am decis să deschid porțile turneului pentru tânăra generație. Muzica pe care am ales s-o cântăm este o muzică diferită de ceea ce am cântat în ultimii ani în turnee, și anume compozitori ai secolului XX - o muzică serioasă, o muzică dramatică, fiindcă am simțit că este momentul de a încerca și altceva, de a merge într-o altă zonă; și anume, această zonă de graniță - muzică clasică, muzică de tango, Astor Piazzolla… puse toate aceste piese în oglindă cu muzica iberică, muzica spaniolă."

Pianista Sînziana Mircea: "E un vis devenit realitate și nu am cuvinte să-i mulțumesc lui Alexandru Tomescu pentru această șansă uriașă pe care mi-a dat-o. E o mare onoare să fiu alături de el și de Omar Massa pe scenă și să cântăm în fața atâtor oameni din atâtea orașe diferite. Iar astăzi, la Sala Radio… a fost chiar debutul meu la Sala Radio și sunt foarte, foarte fericită și recunoscătoare. Cu compozitorii spanioli am o relație foarte apropiată. Îmi place foarte mult să cânt Albéniz, care a fost și pe primul meu CD, Granados... Chiar îmi plac foarte mult, așa că atunci când Alexandru mi-a povestit despre repertoriul turneului am fost foarte fericită. Iar Piazzolla e feblețea mea! E un repertoriu pe care eu îl ador, pur și simplu, și cred că și pentru public este o experiență minunată."

Bandoneonistul argentinian Omar Massa: "Este o experiență foarte frumoasă. Avem concerte minunate, cu o energie extraordinară. Îmi place să cânt cu Alexandru și cu Sînziana pentru că sunt niște muzicieni foarte buni. De asemenea, ne și distrăm foarte mult. Alexandru Tomescu m-a sunat cu câteva luni în urmă și mi-a propus să înregistrăm Anotimpurile de Piazzolla cu Tiberiu Soare și Orchestra Symphactory și apoi, după încă o lună, mi-a vorbit despre ideea de a realiza un turneu cu acest trio."

Cu excepția titlurilor din creația lui Piazzolla, programul a fost unul eminamente spaniol, îmbinând lucrări de Isaac Albéniz, Manuel de Falla și Enrique Granados - în aranjamente semnate de violonistul austriac Fritz Kreisler - cu opusuri semnate Pablo de Sarasate, el însuși un violonist reputat.

Interesul publicului a fost menținut la cote maxime, nu numai grație selecției repertoriale inspirate, ci și prin prezentarea extrem de caldă și captivantă realizată de Alexandru Tomescu.

Pentru momentul de bis, cei trei muzicieni au ales tot un opus de Piazzolla, La muerte del ángel, iar după încheierea concertului, unii dintre spectatori au zăbovit chiar și o oră în holul Sălii Radio pentru a avea ocazia să discute cu muzicienii și să primească autografe pe cel mai recent disc semnat de Alexandru Tomescu, Anotimpurile.

Entuziasmul melomanilor bucureșteni va fi răsplătit deseară, cu un eveniment suplimentar din seria Stradivarius - Anotimpurile ce va avea loc de la ora 19:00, la Centrul Național de Artă Tinerimea Română.

Reportaj realizat de Ana Diaconu