Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara - 23 mai 2017

Publicat: miercuri, 24 Mai 2017 , ora 13.07

În mare parte rampă de lansare pentru tinerii muzicieni talentați, aseară Stagiunea de marți a fost gazdă pentru un recital susținut de două muziciene experimentate, cunoscute pe podiumurile de concerte de peste hotare. Este vorba despre Josephine Knight, o apreciată violoncelistă din Marea Britanie care a colaborat cu dirijori precum Vasily Petrenko, Christian Zacharias sau Richard Hickox și care a debutat, în 2005, în festivalul BBC Proms. A evoluat alături de pianista Angela Drăghicescu, o muziciană care deține titlul de Doctor în Muzică al Universității de Muzică din Texas, specialitatea acompaniament și muzică de cameră. În 2016, Angela Drăghicescu a debutat la Carnegie Hall promovând creația compozitorului contemporan William Bolcom. În recitalul care a stat sub semnul romantismului cuprinzând lucrări de Schumann, Brahms și Mendelssohn, Josephine Knight a prezentat și Sonata op. postum în Fa major de George Enescu, o revelație după cum a declarat să descopere muzica marelui compozitor român:

"Este o plăcere să mă aflu aici și este foarte important pentru mine să prezint o lucrare de Enescu. Vă mărturisesc, n-am mai cântat Enescu dar sunt fericită că am găsit această piesă pentru violoncel, știind că Enescu a scris multe lucrări pentru vioară. Este o piesă fenomenală, fantastică și cred că Enescu, prin ceea ce a scris, poate sta alături de marii compozitori ai istoriei muzicii. Muzica lui trebuie promovată mai mult. Sunt onorată că pot să cânt Enescu în fața dumneavoastră, aici, la București."

Despre bucuria și emoția revenirii în România pe unul dintre cele mai importante podiumuri, al Sălii mici a Ateneului Român, a vorbit și pianista Angela Drăghicescu:

"Revin în România după o absență de 15 ani și este o mare plăcere să fiu în fața dumneavoastră pe scena Ateneului."

În 23 mai, violoncelista Josephine Knight și pianista Angela Drăghicescu au oferit o serată interesantă, apreciată de cei aflați în sală, melomani și specialiști, precum pianista Verona Maier:

"Două muziciene care ies foarte puțin din obișnuitul cadru al serilor de marți prin vârsta și experiența lor, dar două muziciene pe care, dacă nu ne-a fost dat să le auzim în altă parte, mă bucur că le-am auzit în această stagiune de marți seară. Nu pot să mă opresc în a deplasa cumva punctul de greutate al lucrurilor pe care le-a lăsat în mine acest recital înspre pianista Angela Drăghicescu. Mi se pare o extraordinară parteneră de muzică de cameră, mi se pare că s-a descurcat într-un repertoriu dintre cele mai cumplite, aș zice, din punct de vedere al dificultății, într-un mod admirabil, cu rafinament și cu extraordinar de mare căldură în sunet, lucru care bineînțeles că nu poate să lase decât o foarte bună impresie asupra tuturor celor prezenți. Mă bucur pentru ea! Acel plus de experiență a contat foarte mult în alcătuirea unei seri și a unui program în care două muziciene foarte bune au fost puse pe rând și împreună în foarte bună valoare."

Reportaj realizat de Jeanine Costache