Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Camera Regală sub cupola Ateneului Român - 20 mai 2017

Publicat: luni, 22 Mai 2017 , ora 12.25

Ovații, aplauze entuziaste și îndelungi rechemări la rampă după una dintre cele mai bune versiuni interpretative pe care Camerata Regală condusă de Cristian Măcelaru a conferit-o Simfoniei a IX-a "Din lumea nouă" de Antonin Dvorak. Este lucrarea care a încheiat seara de 20 mai 2017 de la Ateneul Român. Alte două lucrări romantice: Poemul simfonic Vltava de Bedrich Smetana și Concertul op.54 în la minor de Robert Schumann au completat o seară care l-a avut invitat în postura de solist pe talentatul pianist Andrei Licareț. Pe lângă o tehnică pianistică excelentă, Andrei Licareț a afișat creativitate, inovație și fantezie într-unul dintre cele mai frumoase opusuri ale romantismului:

"M-am gândit că fiind unul dintre cele mai frumoase concerte de pian, merită cântat într-o zi de primăvară chiar și ploioasă acest opus al lui Robert Schumann. Îmi face o plăcere deosebită să vin aici și să cânt aici. E o sală minunată!"

Ca în mai toate evoluțiile Cameratei din Stagiunea Regală, tinerii instrumentiști și-au dat și în 20 mai întâlnire cu un muzician important - cel mai bine cotat dirijor român al momentului în Statele Unite ale Americii, dar și în Europa - Cristian Măcelaru:

"Întotdeauna când colaborez cu tineri muzicieni mă bucur foarte mult pentru că mă inspiră și pe mine o energie mai tinerească. Un program foarte romantic am vrut. Întotdeauna vreau să prezint lucrări care se inspiră poate din același caracter muzical sau din același subtext muzical și, desigur, Smetana și Dvorak inspirându-se amândoi din același folclor. Dar Schumann să știți că nu e departe și eu întotdeauna aduc acest argument în muzica lui Schumann, că este plin de folclor de fapt muzica lui, un folclor poate mai estic decât ne imaginăm noi pentru Robert Schumann."

Aș vrea să ne vorbiți despre colaborarea din luna martie cu Orchestra Bavareză din Munchen.

"Ce pot să vă spun… e o orchestră fenomenală. Cu cât sunt ei de buni, cu atât vor să lucreze mai mult. Deci, aplauzele pe care le primesc sunt de fapt o inspirație de a lucra mai mult. A fost o adevărată încântare pentru mine să pot să fiu pe aceeași scenă împreună cu acești muzicieni fenomenali și de-abia aștept să mă întorc."

Veniți des în România…

"Încerc."

Ce vă determină?

"E foarte greu să găsesc sarmale în altă parte în lume. Numai la București sunt bune… Sigur, glumesc! Vreau să vin în România pentru că simt această responsabilitate de a dărui înapoi celor de unde am venit, de unde m-am născut."

Ați anulat vreodată un angajament în străinătate pentru a vă afla în România să dirijați o orchestră?

"Aaa, nu am anulat ca să pot să vin în România, dar să știți că aproape săptămânal există șanse să anulez undeva și să mă duc altundeva. Acest lucru e foarte comun, e un lucru natural și de fiecare dată când vin în România să știți că sunt două sau trei alte orchestre în altă parte a lumii care mi-au cerut să vin acolo și am refuzat.

Mă bucură faptul că sunt foarte mulți tineri în România care vor să facă muzică de o calitate foarte înaltă și întotdeauna apreciez când vin în România și pot să am această șansă să lucrez cu tinerii absolvenți ai Conservatoarelor sau tinerii care sunt deja profesioniști în orchestrele din România."

Foarte receptivi și atenți la fiecare amănunt cerut de dirijor, instrumentiștii Cameratei Regale au reușit să facă performanță în seara de 20 mai cu o versiune dinamică a Simfoniei nr.9 "Din lumea nouă" de Antonin Dvorak.

Reportaj realizat de Jeanine Costache