Arhivă : Cronici Înapoi

Recital de lieduri, duete și arii la Muzeul Național 'George Enescu'

Publicat: vineri, 5 Mai 2017 , ora 12.38
Seara zilei de 4 mai, cunoscută drept data trecerii în eternitate a lui George Enescu, a fost sărbătorită la muzeul ce îi poartă numele, din Capitală, printr-un recital de voce și pian ce a propus un program cu lieduri, duete și arii aparținând exclusiv creației enesciene. Zece dintre cele 14 cântece pe versuri de Carmen Sylva, unul dintre Cântecele pe versuri de Clément Marot și două arii din celebra operă Œdipe au fost aduse în atenția publicului de doi laureați ai concursului dedicat lui George Enescu de la Paris, mezzosoprana Martiniana Antonie, încă studentă la Universitatea Națională de Muzică din București:

„Trebuie să recunosc că m-am apropiat de creația lui George Enescu datorită concursului George Enescu. Cred că a fost prima întâlnire cu o partitură enesciană când m-am pregătit pentru concursul de la Paris. Acum pot să zic că m-am apropiat mai mult și ușor, ușor mă îndrăgostesc din ce în ce mai tare.”

și basul Radu Cojocariu, un nume deja activ pe scena lirică internațională:

„De când eram mici am ascultat foarte mult Enescu acasă. Părinții mei au fost profesori de muzică. Tata a fost un mare admirator al lui Enescu, așa încât muzica lui este foarte familiară și urechilor și sufletului meu. În plus, el este născut lângă Botoșani, eu sunt născut la Botoșani. Poate datorită pământului suntem mai apropiați.”

Cei doi au fost acompaniați la pian de Cezara Petrescu.

La atmosfera caldă a evenimentului au contribuit și cei doi prezentatori, jurnalistul Marius Constantinescu și compozitoarea Carmen Cârneci, coordonatoarea stagiunii Muzeului Național George Enescu:

„Eu am răspuns entuziasmului cu care Radu Cojocariu și-a manifestat dorința de a cânta muzica lui Enescu în acest spațiu. Și pornind de la aceasta, am conceput împreună un program în care am inclus-o și pe Martiniana Antonie, tot de la ideea dânsului, dar și eu i-am cunoscut pe amândoi. I-am văzut și i-am remarcat în octombrie 2016 în această gală la Paris, unde, într-o paranteză spun, Radu Cojocariu mi-a cântat doi psalmi. Am fost acolo și m-am bucurat mai mult decât pentru piesa mea, pentru că am descoperit printre mai mulți laureați, pe aceștia doi. Sunt compatibili ca nivel și de altfel ați ascultat aceste duete între ei, care au fost absolut încântătoare.”

În final, Marius Constantinescu a punctat cele două evenimente muzicale ce vor celebra în toamna care urmează memoria și creația lui Enescu. Este vorba despre Festivalul Internațional George Enescu, în a cărui deschidere vom putea asculta opera Œdipe, prezentată de Orchestra Filarmonică din Londra sub bagheta lui Vladimir Jurowski și, respectiv, despre concursul de canto Rencontres musicales Internationales Georges Enesco, a cărui ediție cu numărul patru va avea loc în luna octombrie la Paris.


Reportaj realizat de Ana Diaconu