Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seară - 11 aprilie 2017

Publicat: miercuri, 12 Aprilie 2017 , ora 12.56
După ce în luna martie a anului 2016, Daria Tudor a concertat în cadrul seratelor de marți alături de violonista japoneză Mao Konishi împreună cu care alcătuiește "Duo Presto", talentata pianistă a revenit la Sala mică a Ateneului Român, alături de o altă colegă de la Berlin - soprana finlandeză Iida Antola. Cu siguranță numele Dariei Tudor, muziciană cu personalitate care la numai 9 ani concerta alături de Orchestra de Cameră Radio, a atras un public numeros, în 11 aprilie 2017, Sala Mică a Ateneului Român devenind neîncăpătoare pentru cei veniți să asculte în prima parte două lucrări de Franz Liszt. A captat atenția încă de la primele acorduri cu talentul său susținut de o tehnică pianistică foarte bună, cu intuiția creatoare și forța expresiei dovedind nu în ultimul rând maturitate artistică. "Sleep Tight" - "Somn ușor" s-a intitulat cea de-a doua parte a recitalului în care pianista Daria Tudor și soprana finlandeză Iida Antola au ales acele lieduri inspirate de tema nopții, din perspectiva compozitorilor romantici care pun accent pe frumusețea și liniștea nopții și din cea a creatorilor contemporani care pun accentul pe tenebrele nocturne. Deopotrivă melomani și specialiști au apreciat evoluția celor două muziciene din 11 aprilie, în rândul publicului numărându-se și Mihaela Tomescu, președinta Fundației "Remember Enescu":

"Mă bucur foarte mult că am putut să ajung la acest recital, știind că o să evolueze această minunată pianistă care este Daria Tudor și gândindu-mă cât de frumos a crescut, cât de frumos s-a împlinit, alături de această solistă care ne-a captivat, pe mine cel puțin, și prin repertoriul ales - mai puțin cântat aici, la noi - dar și printr-o interpretare plină de sensibilitate, de pătrundere, de profunzime… o prezență scenică foarte frumoasă, foarte plăcută. Un recital foarte, foarte bine împlinit!"

Cu trei lucrări contemporane, am putea spune că am avut parte de un recital eclectic, despre care pianista Daria Tudor a precizat:

"Noi ne-am cunoscut la Berlin, la clasa de lied contemporan. Am avut acum două zile recitaluri prin Finlanda cu ea și am venit în România cu acest program, adăugând bineînțeles Schubert și ceva solo ca să cuprindem poate mai multe și să fie mai ușor de digerat. Eu cred că publicul român este foarte deschis spre muzică contemporană, doar că asta nu se întâmplă cu regularitate. În străinătate, oamenii sunt conștienți că asta este muzica care se scrie acum și este considerată la același nivel cu muzica pe care noi o numim clasică."

Reportaj realizat de Jeanine Costache