Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Maestrul Dan Grigore, concert de excepție la Sala Radio

Publicat: luni, 20 Martie 2017 , ora 14.26

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de o publicație franceză între patru cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, a concertat la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio, dirijor Misha Katz, o prezență deja cunoscută publicului din România prin colaborarea sa frecventă cu Orchestrele și Corurile Radio. Programul concertului a cuprins Uvertura în stil italian, D 590, de Fr. Schubert, Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian și orchestră, op. 73 - Imperialul de L. van Beethoven și Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95 - Din lumea nouă de A. Dvoűák.

Dan Grigore:  "Aici am debutat cu orchestra. În '62 am cântat pentru prima oară cu Orchestra Radio dirijată de Iosif Conta, concertul al doilea de Serghei Rahmaninov, care o să fie cântată la aniversare (n.r. aniversarea Radio România Muzical din 24 martie 2017). Astă seară a fost un public deosebit. Mi s-a părut mult mai cald decât sunt obișnuit aici și la Ateneu, chiar. Un public mai special. Poate chiar și încercările la care oamenii sunt supuși îi deschid puțin mai mult către frumusețe, către muzică, către energia asta a bucuriei, pe care o degajă Beethoven, de exemplu. Că e un imperiu al bucuriei acest concert. Asta este semnificația acestui "Imperial". Nu e un imperial, imperialist, să spun așa. Dacă ar fi imperialist ar fi bine, să ne cucerească bucuria pe toți, ar fi grozav."

Cei prezenți în sală au avut parte de un dublu bis din partea maestrului Dan Grigore:

"Am ales un autor american care este pianist de jazz și clasic, se cheamă Earl Wild și care a compus un studiu pe o temă de Gershwin, care în original se cheamă Embressable you, adică, Te-aș îmbrățișa, tu atât de bună de a îmbrățișa, de strâns în brațe. Și n-am mai spus titlul ăsta pentru că ne lungeam prea mult. Am spus numai studiu nr. 4 pe o temă de Gershwin. Și al doilea studiu a fost un vals de Debussy, care se chemă Vals mai mult decât lent. Mai mult decât lent, însemnând și mai mult decât o indicație de tempo. Nu e numai lent sau mai mult decât lent, mai e și mai mult decât lent, mai e ceva în plus. Dar rămâne între noi, e un secret. Și între sunetele muzicale."


Reportaj realizat de Mădălina Corina Diaconu - Radio România Cultural