Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. A început prima ediție a Festivalului 'I love Lipatti'
În deschiderea primei zilei de festival, invitaților li s-a oferit un răgaz de treizeci de minute pentru a reflecta asupra a două expoziții pregătite de organizatori. Este vorba, pe de o parte, despre expoziția de fotografie Dinu Lipatti - Portrete, care poate fi vizionată în Sala Brâncuși a Centrului Cultural, iar pe de altă parte, despre o reconstrucție foto-documentară a vieții și a carierei muzicianului, intitulată Dinu Lipatti - Viața și Opera. Aceasta din urmă este expusă atât în curtea interioară a instituției, cât și pe latura exterioară a gardului, dând ocazia trecătorilor de a se bucura, la rândul lor, de crâmpeie din ceea ce a însemnat și înseamnă în continuare Dinu Lipatti. Partener, prin informațiile și fotografiile oferite: site-ul www.dinulipatti.org.
Evenimentul central al serii a fost reprezentat de lansarea celei de-a treia ediții a monografiei Dinu Lipatti, semnată de Grigore Bărgăuanu și de Dragoș Tănăsescu. Au vorbit despre volum muzicologul Octavian Lazăr Cosma ("Cartea aceasta are titlu literar, are o bogăție informațională, se bazează numai pe documente, este benefică din toate punctele de vedere"), editorul Matei Bănică, director al editurii Grafoart și Grigore Bărgăuanu însuși, care a venit de la Paris special pentru a participa la acest eveniment:
"Cartea actuală pe care v-o prezentăm astăzi este într-o formă foarte reușită, în afară de poate calitatea fotografiilor, ar fi putut să fie mai bună, dar garantez că textul este mult mai complet, cu noi amănunte deascoperite între timp, cu completări la discografie, cu completări la lista operelor și în plus cu un mic capitol care sunt amintirile mele despre colaborarea cu Dragoș Tănăsescu."
Monografia a apărut la editura Grafoart și face parte din colecția Esențial, a Centrului Cultural Casa Artelor.
Ultima parte a primei zile de festival a fost dedicată unui recital susținut de pianistul Viniciu Moroianu. Acesta a constituit, de fapt, o primă jumătate a proiectului Integrala lucrărilor pentru pian solo de Dinu Lipatti, care va fi continuat miercuri, 22 martie, de pianistul Horia Maxim. Dintre lucrările interpretate ieri seară, amintim Nocturna pe o temă moldovenească, Sonata romantică și, în încheiere, remarcabila Fantezie op.8.
La final, am aflat de la Alice Barb, directorul festivalului și directorul fondator al Casei Artelor, care au fost premisele inițierii acestui proiect: "Mi s-a părut un act cultural, absolut obligatoriu, ca să sărbătoresc centenarul lui Dinu Lipatti. Ar trebui sărbătorit în fiecare zi, așa că măcar la centenar mi-am dorit să îi acord respectul cuvenit și să fac un festival în care să îl pun în valoare pe Dinu Lipatti."