Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Centenar Dinu Lipatti, concert la Filarmonica George Enescu din București în 19 martie

Publicat: luni, 20 Martie 2017 , ora 12.35

În 19 martie 2017, pe scena Ateneului Român, au fost marcați cei 100 de ani trecuți de la nașterea lui Dinu Lipatti - un adevărat simbol al culturii românești, în același timp o personalitate aparte a pianisticii mondiale.

Camerata Regală, condusă de Horia Andreescu i-a avut ca invitați pe pianiștii Mihai Ungureanu, Dana Borșan și Nikolai Demidenko în evenimentul care a încheiat seria desfășurată sub titlul "Centenar Dinu Lipatti", un proiect care s-a regăsit și în grila Radio România Muzical.


"Azi a fost o zi excepțională la Radio România Muzical vizavi de această sărbătoare a 100 de ani de la nașterea lui Lipatti. Ați avut niște programe extraordinare, care au respectat și au onorat această sărbătoare. M-a impresionat, vizavi de ce am ascultat în sală, nu poți să ai nici un fel de opinie, decât laudativă. E un eveniment pe care acești distinși oameni l-a onorat. Aș fi vrut ca holul să fie plin cu CD-urile lui Lipatti."


Concertino în stil clasic, compoziția lui Dinu Lipatti, cu Mihai Ungureanu - solist, Concertul nr.9 "Jeunehomme" de Wolfgang Amadeus Mozart cu Dana Borșan în prim-plan și Concertul nr.1 în mi minor de Frederic Chopin în versiunea lui Nikolai Demidenko au alcătuit programul acestui concert special susținut sub cupola Ateneului Român.


"Superb. Totul a fost minunat și ambianța și părțile muzicale și interpretarea. Nu mai vorbesc de interpretare. A fost fantastică. Cei trei soliști au fost minunați. Dinu Lipatti e un simbol al muzicii românești. Mă bucur tare mult că am putut să fiu prezent la o asemenea manifestare de o înaltă ținută artistică."


Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român, a comentat această seară: "
A fost un concert foarte bun, pentru că a avut pe de-o parte soliști foarte buni. Mi-am mai adus aminte cu plăcere de sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai lui Mihai Ungureanu. Am regăsit cu mare plăcere Concertino în stil clasic. Nu mai spun de perfecțiunea doctorală a lui Dana Borșan în concertul lui Mozart. Camerata Regală, Horia Andreescu, totul a fost foarte bine. Seara asta nu merită decât laude."

În sală a fost prezentă și pianista Verona Maier, cea care ne-a vorbit despre moștenirea lăsată de Dinu Lipatti:

"Dincolo de felul în care îl menționăm noi în general și în care îl memorăm noi pe Lipatti, ce nu e foarte limpede la fața locului, aici, la noi, este că el se bucură un mare prestigiu în străinătate și de altfel s-a văzut în această seară în persoana lui Nikolai Demidenco cel mai tare acest lucru. El se bucură peste tot de o considerație și de un respect și de o permanentă reevaluare și recitire.  Dinu Lipatti este, cu siguranță, cel mai mare pianist pe care l-a avut această țară. A lăsat în urmă o cultură a sunetului, existentă la Valentin Gheorghiu; în această seară, alți doi pianiști dintr-o cu totul altă generație, Dana Borșan și Mihai Ungureanu, au evocat această cultură a sunetului care a rămas în urma lui Dinu Lipatti și sper din tot sufletul ca această foarte prețioasă moștenire să însemne ceva pentru oricine se apropie de o claviatură."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie