Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concertul 'In Memoriam Ion Voicu' susținut la Sala Radio

Publicat: vineri, 20 Ianuarie 2017 , ora 22.46

Orchestra Națională Radio a susținut vineri, 20 ianuarie 2017, un concert "In memoriam Ion Voicu". Sub conducerea dirijorului Mădălin Voicu, fiul muzicianului comemorat, ansamblul a interpretat partituri de Rossini, Mozart și Mendelssohn.
Un reportaj realizat de Lucian Haralambie.


În 2017 se împlinesc 20 de ani de la trecerea în eternitate a marelui violonist Ion Voicu. Orchestra Națională Radio a susținut un concert dedicat memoriei maestrului condus chiar de fiul său, Mădălin Voicu.

"Acest concert, având o semnificație deosebită și având și o greutate emoțională, probabil că o să fie mai încărcat cu stări, emoții și sentimente."

Emoții care au fost constructive. Seara a debutat cu Uvertura operei Wilhelm Tell de Gioachino Rossini, partitură urmată de Concertul nr. 5 în La major pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, cu Alexandru Tomescu solist:

"… o atmosferă de sărbătoare, veselă. Sigur, și piesele alese au avut rolul lor în acest sens. Concertul 5 de Mozart e, poate, cea mai dinamică și mai optimistă lucrare concertantă pe care ne-a lăsat-o Mozart pentru vioară. Și, m-am bucurat foarte mult să simt vibrație similară și din partea colegilor mei din Orchestra Națională Radio."

Bisul a reprezentat un alt moment emoționant al serii. Detalii ne oferă același Alexandru Tomescu:

"Am pregătit împreună cu Ioana Voicu o surpriză la bis, pentru public. Concertul pentru două viori de Johann Sebastian Bach este o lucrare emblematică și fiecare are, așa, în minte o variantă ideală. În seara aceasta însă a fost o variantă în care publicul a putut asculta în același timp două viori pe care a cântat maestrul Ion Voicu - o vioară Paul Kaul, pe care a cântat până să primească vioara Stradivarius, și vioara Stradivarius Elder Voicu, care-i și poartă numele."

Și Mădălin Voicu jr. ne-a vorbit despre această seară specială:

"A fost emoționantă. Wilhelm Tell-ul este o piesă superbă de încercare, o piesă mult mai tinerească pentru vârsta lui taica-meu - nu că-l fac bătrân, i se potrivește în continuare. Alexandru, care este un drept urmaș al Stradivariusului Elder Voicu… Ioana, care a mers ceas lângă Alexandru și o felicit. Îi felicit pe toți trei și Orchestra Radio în general!"

După pauză o altă lucrare importantă pentru cel care a fost Ion Voicu - Simfonia a IV-a "Italiana" de Felix Mendelssohn. Explicația ne-o oferă Mădălin Voicu:

"A fost o simfonie pe care tata a cântat-o pentru prima oară ca angajat al Orchestrei Naționale Radio."

"Orchestra-mi place foarte mult! O urmăresc de vreo câțiva ani și mi se pare că s-a îmbunătățit, în sensul că sunt oameni noi, tineri, ceea ce e foarte bine… și talentați. Și Mădălin e o personalitate care nu se dezminte și are talent să susțină publicul și să interpreteze piese deosebite."

La finalul serii, doamna Madeleine Voicu a a vorbit despre concertul dedicat memoriei ilustrului său soț:

"A fost un concert foarte reușit. Orchestra Radio dă concerte de un înalt nivel artistic. Sper să continue tot așa!"