Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Anul Nou alături de Fundația Calea Victoriei și Symphactory Orchestra

Publicat: vineri, 6 Ianuarie 2017 , ora 10.08

- M-a hipnotizat dirijorul, cum se mișca, cum răspundea orchestra la fiecare mișcare. Pur și simplu, mi s-a părut fabulos.

- A fost unul dintre concertele favorite ale publicului bucureștean, o trăire chiar fabuloasă și exprimată, nu introvertită.

- Mi s-a părut foarte frumos. Foarte interesantă alegerea programului, comunicarea foarte bună.


Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile celor care au fost prezenți aseară la concertul extraordinar organizat de Fundația Calea Victoriei. Și pe bună dreptate a fost un eveniment care a oferit un start foarte bun anului muzical 2017. Pe scenă i-am putut urmări pe dirijorul Tiberiu Soare și pe membrii orchestrei Symphactory, aflată de această dată într-o formulă extinsă unde am numărat aproximativ 80 de instrumentiști. Repertoriul a fost unul deosebit, nu obișnuitele valsuri și polci semnate de familia Strauss, ci două suite desprinse din creația rusă: Spărgătorul de Nuci de Piotr Ilici Ceaikovski și Șeherazada de Nikolai Rimski Korsakov. Cele două opusuri au purtat publicul numeros prin lumi de poveste, lumi conturate și cu ajutorul ilustrațiilor realizate de Maria Surducan.

Povestea imaginată de E.T.A. Hoffman și redată prin muzica lui Ceaikovski a fost foarte onest interpretată, cu atenție la detalii și tempo-uri ceva mai așezate. Dar aceasta a părut a fi un pas de avânt pentru cele 1001 de nopți de unde s-a inspirat Korsakov. Lumea orientului fantastic prezentată de muzicieni a fost una vie, clară, sensibilă, cu momente lirice realizate cu atenție de violonista Monica Bălășoiu. Surprinzător a fost poate că la final artiștii nu au oferit niciun bis, astfel terminându-se într-o notă curioasă un concert foarte reușit. Deși, decât cu un nou 'Marș Radetzky', mai bine așa.

Într-un final pot spune că a avut parte de o seară foarte plăcută la Sala Radio, cu o deschidere spectaculoasă pentru anul 2017, și aștept cu interes și alte evenimente organizate de Fundația Calea Victoriei.


Reportaj realizat de Radu Mihalache