Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. 'Messiah' pe scena Ateneului Român
Sala Mare a Ateneului Român a găzduit un concert eveniment, în care au evoluat două dintre ansamblurile Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" - Orchestra Română de Tineret și Corul de Cameră Preludiu. Oratoriul Messiah de George Friedrich Handel a fost prezentat cu Cristian Măcelaru la pupitrul dirijoral:
Horia Andreescu: Reușește acest tânăr dirijor, cu atâta disponibilitate stilistică, să imprime spiritul, sonoritatea specifică structurii handeliene. Împreună cu corul reușește să obțină sonorități omogene expresive. Este o mare plăcere, o mare realizare.
Ascultăm și declarația muzicologului Mihai Cosma:
Impresii favorabile. Mă bucură întâi și întâi formula, o seară care se face muzică în familie, dacă putem spune așa și se vede că există omogenitate și o unitate de concepție muzical. Evident că asta se datorează în primul rând dirijorului. Este un dirijor tânăr și este un dirijor cu opțiuni repertoriale curajoase aș spune, pentru că nu oricine își poate permite riscul de a veni cu muzică barocă, trebuie să recunoaștem nu foarte des cântată la București.
Soliștii serii au fost soprana Irina Ionescu, mezzo-soprana Hillary Summer, tenorul Sunnyboy Dladla și bas baritonul Gary Griffiths:
Tudor Ionescu, dirijorul Corului Vox Medicalis: Impresionant! A fost realmente baroc. A fost după părerea mea, cel mai bun oratoriu Messiah pe care l-am ascultat la noi în țară, cu soliști foarte agili, în stilul acesta, în stilul Handel și o interpretare adecvată, inclusiv din partea corului, căci așa se cere, mai degrabă un cor cameral, care să cânte non vibrato. Îl știam pe Cristian Măcelaru, îmi plac foarte mult viziunile lui, care sunt foarte bine orientate stilistic, iar Orchestra Română de Tineret, muzicieni care au deja un sound al lor, închegat și se vede că s-a lucrat conștiincios la pregătirea acestui opus
A fost așadar, o seară reușită, desfășurată sub cupola Ateneului Român, un cadou oferit de dirijorul Cristian Măcelaru, Orchestra Română de Tineret și Corul de Cameră Preludiu, după cum afirmă și Voicu Enăchescu, dirijorul ansamblului vocal:
Această superbă lucrare de Handel, cred că a reușit să transmită bucuria sărbătorilor Crăciunului. Lucrarea, prin excelență religioasă, este după părerea mea inegalabilă ca și creație muzicală. Am oferit-o cu dragă inimă și cu mare plăcere, publicului prezent în sală în această seară.