Arhivă : Cronici Înapoi

Gala Premiilor Operelor Naționale - ediția a IV-a

Publicat: luni, 19 Decembrie 2016 , ora 13.33

După trei ediții desfășurate la Iași, Gala Premiilor Operelor Naționale s-a desfășurat, în 2016 la București cu sprijinul Ministerului Culturii și Primăriei Capitalei De altfel actualul ministru al culturii, Corina Șuteu, și primarul orașului București, Gabriela Firea, au luat parte la eveniment, fie prin alocuțiuni, fie acordând premii.

S-a dorit o seară selectă și elegantă, un eveniment grandios în care sărbătorita a fost soprana Nelly Miricioiu acesteia fiindu-i înmânat Marele Premiu al Galei de către Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Totodată celebrei soprane i s-a conferit și titlul de "Cetățean de Onoare" al Municipiului Iași. Cu experiența acumulată într-o carieră desfășurată pe marile scene ale lumii, Nelly Miricioiu le-a oferit celor aflați în sală o secvență din opera "Piratul" de Vincenzo Bellini.

Gala s-a deschis cu un fragment din cea mai nouă producție de balet a operei bucureștene - "Amorul vrăjitor" de Manuel de Falla, urmând pe parcursul a patru părți o pleiadă de premii - 16 la număr - pentru cel mai bun spectacol de operă, de balet, spectacol pentru copii sau creație românească, cei mai buni soliști de operă și balet, cel mai bun debut, cel mai bun regizor, coregraf sau scenograf.

Printre personalitățile care au înmânat premii s-au numărat mult apreciații regizori Petrică Ionescu și Andrei Șerban.

După cum știți din edițiile anterioare fiecare secțiune a avut câte trei nominalizări din care juriul alcătuit din personalități din lumea aritstică au desemnat câștigătorii, diplomele și plachetele fiind gravate în timp real.

La această ediție, cel mai premiat a fost Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța cu cele mai bune spectacole de balet "Crăiasa Zăpezii" de Sibelius și "Enesciana", primind mai multe premii pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun scenograf, cele mai bune decoruri și costume.

Ultima parte a galei a fost destinată premiilor de excelență și pentru întrega activitate, Opera Națională București aducând omagiul său sopranei Eugenia Moldoveanu și dirijorilor Cornel Trăilescu și Stelian Olariu.

Vedeta serii a fost tenorul Roberto Alagna, așteptat cu interes. A încântat realmente cu timbrul său inconfundabil, cu dezinvoltura sa, demonstrând că este, în adevăratul sens al cuvântului, o stea a scenei lirice. În final, tunuri de confetti au inundat scena și sala operei, seara încheindu-se cu o surpriză din partea artiștilor care au adus mai devreme atmosfera Crăciunului interpretând colindul "O ce veste minunată".

Gala Premiilor Operelor Naționale - ediția a IV-a

Premiul pentru "Cel mai bun solist liric" - baritonului Florin Estefan, managerul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, pentru rolul Oneghin din spectacolul "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski,

Premiul pentru "Cea mai bună solistă lirică" - mezzosoprana Maria Jinga de la Opera Națională București pentru rolul Dorabella din spectacolul "Cosi fan tutte" de Wolfang Amadeus Mozart.

Premiul pentru "Cel mai bun spectacol pentru copii" - spectacolul "Prințul Árgyélus" de Peter Toth, regia Istvan Albu, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Premiul pentru "Cel mai bun spectacol din creația românească" - "Enesciana", regia și coregrafia Horațiu Cherecheș, de la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța.

Premiul pentru "Cea mai bună solistă balet" - Bianca Fota, pentru interpretări în spectacolele "In the Middle, Somewhat Elevated" în coregrafia lui William Forsythe, și "DSCH" în coregrafia lui Alexei Ratmanski,

Premiul pentru "Cel mai bun solist balet" a revenit lui Robert Enache, pentru interpretări în spectacolele "In the Middle, Somewhat Elevated" în coregrafia lui William Forsythe, "In the Night" în coregrafia lui Jerome Robbins și "DSCH" în coregrafia lui Alexei Ratmanski.

Premiul special al juriului - maestrul coregraf Carlos Vilan, pentru cea mai bună coregrafie-divertisment opera "Carmen" de Georges Bizet, la Opera Națională Română Iași.

Premiul pentru "Cel mai bun debut liric feminin" - mezzosoprana Lucia Mihalache, pentru rolul Carmen din opera "Carmen" de Georges Bizet, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța,

Premiul pentru "Cel mai bun debut liric masculin" - basul Horia Sandu, pentru rolul Rocco din spectacolul "Fidelio" de Ludwig van Beethoven, Opera Națională București.

Premiul pentru "Cel mai bun coregraf" - Horațiu Cherecheș, pentru coregrafia spectacolelor "Crăiasa Zăpezii" de Jean Sibelius și Edvard Grieg și "Enesciana", Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța.

Premiul pentru "Cel mai bun spectacol de balet" - "Crăiasa Zăpezii" de Jean Sibelius și Edvard Grieg, coregrafia Horațiu Cherecheș, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța.

Premiul pentru "Cele mai bune costume" - concepția costumelor din spectacolele "Lacul lebedelor" de Piotr Ilici Ceaikovski și "Don Quijote" de Ludwig Minkus, Opera Națională Română Iași,

Premiul pentru "Cel mai bun decor - Natalia Kornilova, pentru concepția decorului din spectacolului "Crăiasa Zăpezii" de J. Sibelius și Edvard Grieg, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski Constanța.

Premiul pentru "Cel mai bun dirijor" - Jozsef Horvath de la Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Premiul pentru "Cel mai bun regizor" - Karel Drgac, pentru regia spectacolului "Carmen" de Georges Bizet Opera Națională Română Iași.


Premii de excelență și pentru întreaga activitate:

Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" Chișinău: Premiul de excelență - Vladimir Dragoș; Premiul pentru întreaga activitate - Elena Gherman.

Opera Națională Română Cluj-Napoca: Premiul de excelență - Vasile Solomon, Premiul pentru întreaga activitate - Fülöp Martin.

Opera Maghiară Cluj-Napoca: Premiul de excelență - Kele Brigitta, Premiul pentru întreaga activitate - Laskay Adrienne.

Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța: Premiul de excelență - Adrian Stănache, Premiul pentru întreaga activitate - Silvia Țigmeanu;

Opera Națională Română Iași: Premiul de excelență - Ella Urmă; Premiul pentru întreaga activitate - Camelia Șotrin Pascu.

Opera Națională București: Soprana Eugenia Moldoveanu - Premiul de Excelență pentru întreaga carieră, compozitorul și dirijorul Cornel Trăilescu Premiul de Excelență, iar Premiul Special al juriului - maestrul de cor Stelian Olariu.


Reportaj realizat de Jeanine Costache