Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Română de Tineret - concert de Crăciun oferit de Ambasada Italiei și de Institutul Cultural Italian

Publicat: miercuri, 14 Decembrie 2016 , ora 13.51
Un concert de Crăciun oferit de Ambasada Italiei și de Institutul Cultural Italian a avut loc marți, 13 decembrie 2016, la biserica Sf.Iosif din Capitală. Protagoniști - organistul Giorgio Benati și minunata noastră Orchestră Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal.

În deschidere, Excelența Sa Ambasadorul Italiei, Diego Brasioli a ținut un discurs adresat președintelui României, domnului Klaus Iohannis, monseniorului Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice, de asemenea întregii asistențe:

"Domnule președinte, excelențele voastre, doamnelor și domnilor - Împreună cu directorul Institutului Cultural Italian, domnul Ezio Peraro, vă spun cu căldură bun venit la acest concert special de Crăciun organizat în onoarea președintelui Klaus Werner Johannis. Domnule președinte, încă de la alegerile din anul 2014 ați acceptat întotdeauna calitatea de invitat de onoare la evenimentele noastre de Crăciun. Anul trecut acestea au avut loc în frumosul dumneavoastră oraș, Sibiu, în acest an suntem găzduiți în această frumoasă catedrală. Pentru aceasta îi mulțumesc Arhiepiscopului catolic de București, monseniorului Ioan Robu, pentru bunătatea sa. Doresc să mulțumesc și postului Radio România care înregistrează acest concert, pentru a fi difuzat marelui public."

Ne-a adresat un cuvânt după concert maestrul Marin Cazacu, directorul Orchestrei Române de Tineret:

"Iată, ne aflăm într-o minunată biserică catolică, Catedrala Sf. Iosif din București, unde muzica dintotdeauna a sunat magnific. Este un concert adecvat pentru un repertoriu italian, original pentru orgă și orchestră de cameră, deși am avut și o surpriză în cadrul programului. După ce maestrul Giorgio Benati a pregătit trei lucrări din repertoriul italian de Scarlatti și Bellini, Orchestra a interpretat - cred că în primă audiție în București - un andante din Cvartetul nr.2 de Paul Richter, iar următoarea lucrare a fost celebrul Adagio de Albinoni, care a sunat minunat în acest spațiu extraordinar, și Concertul - în primă audiție, de asemenea, pentru România - de Antonio Salieri pentru orgă și orchestră. Pentru tinerii noștri muzicieni este extrem de important să cunoască toate stilurile muzicale, să fie capabili să-și ducă gândurile și sentimentele și toate emoțiile și să le împărtășească cu toți și în spații cum este acesta. Și, al patrulea concert care va urma, cel din data de 21 decembrie, va împlini această dimensiune și această direcție, pentru că vom asculta una dintre cele mai mari capodopere ale muzicii clasice - Oratoriul Mesiah de Handel, la Ateneul Român."

"Un concert foarte interesant pentru că orchestra este foarte tânără, tânără dar valoroasă. Este straniu să-i vezi pe muzicieni atât de tineri, dar cu o atât de bună abordare a muzicii. Mi-a plăcut și amestecul dintre cultura italiană și cea română - o orchestra română cu un solist italian; o ocazie fantastică. Este primul concert de Crăciun la care particip din partea ambasadei în București." - Igor Zante, director al institutului de design din Italia

Și istoricul Adrian Niculescu:

"Nu putem să ne despărțim fără să spunem ceva despre marele dirijor Cristian Mandeal, fiindcă eu am o amintire… Ascultam Europa liberă și era marele Celibidache - prin '92 cred că era - și spunea: În România avem un singur dirijor. Se numește Mandeal. Și apoi a repetat: Avem un singur dirijor. Se numește Mandeal. Avem un singur dirijor. Se numește Mandeal. A spus-o de trei ori. Un omagiu lui Cristian Mandeal și un mare grazio, o mare mulțumire ambasadei Italiei, bisericii catolice latine și tuturor celor care ne-au invitat. Și dumneavoastră!"

Reportaj realizat de Marina Nedelcu