Arhivă : Cronici Înapoi
Gală aniversară la Opera Națională București
În 8 decembrie 1921, prin hotărârea Ministrului Artelor, poetul Octavian Goga, Societatea particulară Opera s-a transformat în instituție de stat, cu sediul la Teatrul Lyric "Leon Popescu", primul director fiind Scarlat Cocorăscu. Noua instituție, Opera Română, a fost inaugurată cu spectacolul "Lohengrin" de Richard Wagner, dirijat de cel mai important compozitor român - George Enescu. Exact 95 de ani mai târziu - adică în 8 decembrie 2016, Opera Națională București a marcat această aniversare cu focuri de artificii, aranjamente florale spectaculoase, confetti, o sculptură în gheață și, mai ales, cu voci minunate! Invitata specială a Galei Aniversare a fost soprana Anita Hartig, o splendidă artistă, ale cărei prezențe pe marile scene de operă ale lumii - Viena, Covent Garden, Metropolitan, Paris, Barcelona și Zurich - sunt pe deplin justificate. În afara ariilor de Gounod, Delibes și Lehar, Anita Hartig a cântat în duet cu tenorul Alin Stoica și O soave fanciulla din Boema - de Giacomo Puccini. Împreună cu invitata specială a Galei au cântat pe scena Operei Naționale bucureștene o parte dintre soliștii instituției: Mihaela Ișpan, Maria Jinga, Madeleine Pascu, Ramona Păun, Mihaela Stanciu, Crina Zancu, Marius Boloș, Andrei Lazăr, Lucian Petrean, Horia Sandu, Tiberius Simu, Alin Stoica, Vicențiu Țăranu și Veronica Anușca.
O prezență extraordinară a fost, ca de obicei, cea a Corului Operei bucureștene, pregătit de maestrul Stelian Olariu.
Soliștii, orchestra și corul au fost conduși dirijoral de Ciprian Teodorașcu, care a ales tempo-uri destul de neconvenționale pentru ariile și duetele din program.
Seara s-a încheiat cu deja tradiționalul moment Brindisi, căruia i s-a adăugat și un colind.
La mulți ani Operei Naționale București! Și - aș adăuga - putere de a depăși în continuare momentele dificile inerente în istoria unei asemenea instituții.