ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 29 noiembrie 2016

Publicat: vineri, 2 Decembrie 2016 , ora 18.13
De o seară Mozart au avut parte cei aflați în 29 noiembrie la Sala mică a Ateneului Român. Soprana Irina Ionescu și pianistul Abel Corban au înscris al treilea recital vocal din această stagiune a seratelor din fiecare marți. Deși, nu foarte numeros, publicul nu a avut ce regreta pentru că cei doi muzicieni din Bacău au creat o seară specială, în care au predominat virtuozitatea vocală și emoția. Foarte dificile - din punct de vedere vocal - și foarte complexe sunt cele șase arii de concert interpretate de Irina Ionescu. Presupun o tehnică foarte bună, dispoziție vocală și concentrare pe care apreciata soprană le-a demonstrat cu prisosință într-un tur de rezistență: "Este un capriciu al meu de acum mulți ani, din anii studenției."

Ce dificultate presupune interpretarea acestor arii?

"În primul rând, o tehnică desăvârșită. Presupune multă, multă rezistență, presupune multă concentrare, virtuozitate, diversitate, dar în același timp să nu pară ceva greu, să nu pară imposibil."

Vă spuneam, un tur de rezistență mi s-a părut această înlănțuire de șase arii întreruptă tot cu un opus mozartian - Fantezia în re minor, KV 397. A fost interpretată de Abel Corban, un instrumentist care stăpânește claviatura pianului, un muzician expresiv care revine pentru a doua oară în acest sezon al stagiunii de marți, de acestă dată dată pentru a susține un demers vocal: "Aceste arii sunt, într-adevăr, foarte solicitante chiar și pentru pianist - tehnic. Și, în al doilea rând, trebuie să fii în permanență cu ea, să-i simți respirațiile. Îmi place foarte mult să cânt cu Irina. Noi cântăm de ceva ani împreună, suntem amândoi din Bacău și o să mai facem lucruri frumoase împreună. Eu am vrut să vin în spiritul ariilor de concert cu această Fantezie care, în prima parte, e foarte solemnă, foarte sobră și încheie plină de umor. "

Irina Ionescu și Abel Corban sunt doi artiști maturi, cu un bogat traseu artistic, doi muzicieni pasionați, buni cunoscători ai istoriei muzicii atât în teoria, cât și în practica ei. Au demonstrat aceste calități pe scenă, oferind, în 29 noiembrie, o seară Mozart.

Jeanine Costache