Arhivă : Cronici
Înapoi
Disperarea unui regizor de teatru muzical: VREAU SĂ EXIST!!!!

Mare parte din public râde și se amuză, sunt mai ales cei care iubesc teatrul și ignoră muzica. Ei vor vorbi sincer de un succes răsunător. Cei ce iubesc genul liric însă - și Bucureștiul are un trecut notabil în acest domeniu - pleacă triști privirile și încearcă discret să-și amintească de alți Bărbieri rossinieni care s-au jucat, în ani, pe această scenă, de către nume mari ale istoriei muzicii românești.
Și acum totuși, câte ceva și despre muzică, scuze maestre Mazzoni…
În premiera pe care o comentez, orchestra a fost condusă de dirijorul italian Marcello Mottadelli. Uvertura a sunat ștearsă, foarte departe de verva autentic rossiniană, dar acompaniamentul vocilor a fost corect și mai ales precis. Nu știu de ce am avut senzația că atât instrumentiștii, cât și cântăreții sunt timorați în prezența noului maestru al muzicii la ONB. M-au deranjat mult privirile tuturor cântăreților fixate parcă obsedat pe bagheta dirijorului (cred că regizorul trebuie să fi fost foarte nemulțumit). Nu iau serios în seamă micile derapaje muzicale, ele sunt inerente unei premiere. Mă întreb doar dacă, uneori tempo-urile luate de dirijor nu au creat dificultăți scenei.
Distribuția a fost alcătuită, în cea mai mare parte, din oaspeți italieni care - nu se întâmplă prima oară - nu mi-au creat momente de extaz. Vocal, corect dar șters tenorul Alessandro Luciano. Am în minte un Almaviva aplaudat cu deosebită plăcere, în urmă cu câțiva ani, interpretat de tenorul clujean Tiberius Simu, pus acum in distribuția a doua a acestei premiere. Totuși, mărturisesc că nu voi uita ușor momentele de bâlbâială desigur, îndelung studiate și savuros redate de cântăreț, în ipostaza de don Alonso. Din culise am aflat că este o viziune cu totul personală care face unică versiunea lui Almaviva semnată de Alessandro Luciano. Așa cum îl cunoaștem și îl iubim de mult timp în rolul Figaro care i se potrivește, Iordache Basalic se impune ferm în această distribuție de stranieri. Corectă evoluția vocală a Marinei Comparato dar, din nou, dintr-o comparație ce se impune, sunt sigură că ale noastre Maria Jinga și Oana Andra ar ieși pe poziție de egalitate, dacă nu chiar privilegiată. Excelentă dicția lui Don Bartolo interpretat Roberto Abbondanza și frumoasă vocea uriașă a georgianului Ramaz Chikviladze. Strălucitoare din toate punctele de vedere, Ana Donose într-o Berta de cabaret. Evident deranjante pentru toți prin excesul lor - poate mai puțin pentru Ana Donose! - mișcările exagerate și uneori stupide impuse de regie.
Vorbeam cu un prieten despre această premieră și îmi permit să citez la final, cuvintele lui căci nu cred că aș putea exprima ideea mai bine decât a făcut-o el: Obsesia regizorului spectacolului - și nu numai a lui n.n.- este ca, dacă nu place măcar să deranjeze. Și astfel, să nu poată fi ignorat. Căci și reclama negativă are un impact și acesta este, din păcate, de cele mai multe ori - așa e omul! - uriaș. Sunt sigură că, pe viitor, la acest Bărbier conceput în cel mai autentic stil Vacanța mare, sălile vor fi arhipline. Bravo ONB.