Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Liviu Prunaru a interpretat Bernstein pe vioara Stradivarius Pachoud

Publicat: luni, 7 Noiembrie 2016 , ora 10.02

Vineri, 4 noiembrie 2016, Sala Radio a fost gazda unui concert inedit, program în care Liviu Prunaru a interpretat Bernstein pe vioara Stradivarius Pachoud.

Programul simfonic al serii a fost plasat sub semnul rafinamentului muzicii franceze de început de secol XX, cuprinzând Claude Debussy - Prelude a l'après-midi d'un faune și M. Ravel - Alborada del gracioso și Rapsodie espagnole.

Un reportaj de Mădălina Corina Diaconu:


O lucrare rar auzită în România este Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă și percuție de Leonard Bernstein, piesă interpretată vineri seară la Sala Radio de violonistul Liviu Prunaru alături de Orchestra Națională Radio.

"În primul și în primul rând este că o voi cânta peste două luni cu Concertgebouw, în Amsterdam, și dacă tot am pregătit-o, am zis de ce să nu o aduc și într-un loc unde nu s-a cântat niciodată. Este o piesă care merită să fie prezentată publicului, mai ales că se cântă așa de mult în ziua de azi Ceaikovski și Brahms și Beethoven și Sibelius că încep să am un pic de alergie la aceste concerte… deși le ador și îmi place să le cât, mai există și alte, alte, alte piese și văd că acest curaj de a scoate piese mai puțin cântate sau puțin cunoscute lipsește un pic. Și am zis… haideți să intervenim, să facem ceva ca publicul nostru să asculte și alte piese decât ce aude de obicei."

Liviu Prunaru este în prezent concertmaestru al Orchestrei Concertgebouw Amsperdam și cântă pe celebra vioară Stradivarius Pachoud.

"Este o vioară ca celelalte viori - aceleași dimensiuni, poate un picuț mai lungă. Eu am testat lucrul acesta acum mai mulți ani, cu profesorul meu, în Buenos Aires pe o scenă. A luat și a cântat cam zece viori, printre care și viori oribile și viori Guarneri și Stradivarius sau Del Gesu. La un moment dat, toată lumea se gândea pe ce vioară cântă, pentru că toate sunau la fel. Deci, aici intervine puterea personală a acelui care ia acel instrument și nu faptul că știe să cânte, ci faptul că știe să-și reprezinte un anumit sunet în cap. Eee, lucrul acesta funcționează. Dacă ai un anumit sunet în cap, poți să-l reprezinți și pe alte viori. De aceea, de multe ori mă încarc, mă duc la alte viori și mai cânt pe un Del Gesu, pe un Galiano și mai prind câte un armonic, câte o vibrație, câte un vibrato special și mă întreb dacă nu pot să-l fac și pe vioara mea? Și funcționează, vă spun că funcționează! Deci, la un moment dat, chiar - sună foarte dramatic, dar așa este - nu mai contează pe ce instrument cânți."

Pentru violonist, instrumentul care dă viață interpretărilor sale are încă părți misterioase.

"Ceea ce este foarte, foarte ciudat și încă nu înțeleg fenomenul este cum de un arcuș influențează așa de mult sunetul. Am crezut o viață întreagă că dacă pui păr la un băț acela e un arcuș și poți să cânți cu el, nu contează… E, nu e așa! Și încă nu-mi explic de ce. Nu știu cum vibrația unui material, acel lemn special, care văd că azi a început să fie înlocuit cu fibră de carbon, nu înțeleg cum acea vibrație îi dă culori atât de diferite și face ca o viară să sune de zece ori mai tare, de zece ori mai puțin, mai înfundat, mai rotund, mai cu armonice, mai fără… Eu încă nu înțeleg!"

Liviu Prunaru susține numeroase concerte în România, fiind implicat în proiecte artistice ce includ turnee de recitaluri susținute în cadrul Proiectului "Duelul viorilor", alături de Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail.