Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Turneul 'Flautul fermecat' la Pucioasa

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 10.38
Pianistul Horia Mihail și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu se întâlnesc astăzi (4 noiembrie 2016) la ora 18.00 cu publicul meloman din Brașov la Sala Patria, unde vor susține un recital cu sonate de Bach, Haydn și Mozart. Evenimentul muzical face parte din turneul internațional "Flautul Fermecat", organizat de către Radio România în parteneriat cu Asociația culturală Accendo. Aseară la Centrul Cultural Ion Alexandru Brătescu Voinești a avut loc al treilea recital din turneul Flautul Fermecat, cât și lansarea audiobook-ului Visători la steaua singurătății - un eseu poetic al actorului Eusebiu Ștefănescu realizat în ultima perioadă a vieții sale împreună cu fiul său, Ion Bogdan Ștefănescu.

Un reportaj de Francesca Rusu:


La Centrul cultural "Ion Alexandru Brătescu Voinești" din Pucioasa, Ion Bogdan Ștefănescu la flaut, acompaniat de pianistul Horia Mihail, a susținut al treilea recital din Turneul internațional "Flautul fermecat". Înainte de a începe concertul, mulți dintre cei care au venit pentru a-i asculta pe cei doi muzicieni discutau despre flautul din aur la care urma să cânte Ion Bogdan Ștefănescu și care a fost creat de prestigioasa companie japoneză Muramatsu.

"Un flaut normal, numai că cel care-l face fermecat este omul care cântă la el, pentru că reușește să creeze o muzică nemaiauzită și încântătoare."

Cum credeți că arată flautul?

"Îmi imaginez… pur și simplu aurit de muzica și de sunetele pe care acesta le scoate. Și sunt convins că maestrul este desăvârșit."

O seară specială, cu sonate de Bach, Haydn și Mozart, dar poate mai ales pentru faptul că a fost pentru prima dată când la centrul cultural din Pucioasa a avut loc un astfel de recital… și care a fost îndelung așteptat, după cum îmi povesteau cei care au venit la concert.

"A fost nesperat de frumos. E ca-n Steaua fără nume… ne-am trezit la un moment dat într-o oază de cultură. Dar vedeți că asta trebuie și continuată. Poate că, cine știe, vor mai veni și alte concerte de acest gen."

"Mi se pare un lucru absolut minunat să se întâmple și la noi în oraș ceea ce așteptăm de foarte multă vreme. Noi căutăm de câte ori se poate să ne petrecem vacanțele de vară la București, pentru că muzica clasică și spectacolele oferite acolo sunt lucruri minunate."

V-a plăcut? Cum a fost?

"Un eveniment deosebit! Mai ales pentru localitatea noastră cred că e în premieră."

A sunat ca un flaut fermecat?

"Într-adevăr, mai ales prin vibrato-ul deosebit, prin ritm, prin ruperea de ritm, pe alocuri melodios, pe alocuri alert… Totul a fost o îmbinare armonică deosebită."


La Casa de cultură din Pucioasa a avut loc un dublu eveniment, domnule Ion Bogdan Ștefănescu. Un recital în premieră pentru publicul de aici, dar și lansarea audiobook-ului "Visători la steaua singurătății".

"E o premieră pentru amândoi - și pentru mine și pentru Horia Mihail. Nu ne-am gândit că vom ajunge în Pucioasa, dar iată că minunea s-a întâmplat și ne bucură foarte tare fiindcă e un public excepțional și foarte numeros, ceea ce înseamnă că lumea iubește muzica clasică și are nevoie de muzică clasică. Evenimentul este, într-adevăr întregit. Casa Radio a venit la Pucioasa cu un CD care conține un spectacol imaginat de tatăl meu, Eusebiu Ștefănescu, cu muzica mea și cu interpretarea mea la tot felul de flaute."

De aici veți pleca la Brașov, ca mai apoi să vă întoarceți din nou la Sala Radio.

"Surpriza acestui turneu constă în faptul că am gândit să apar în fața publicului și acompaniat de orchestră și în compania unei harpiste extraordinare - româncă, dar care trăiește în Grecia, Maria Bîldea - care are și ea, apropo, o harpă de aur, dăruită de Vangelis. Vom cânta împreună Concertul de Mozart pentru flaut, harpă și orchestră - o bijuterie a muzicii universale."

În această seară, muzicienii Horia Mihail și Ion Bogdan Ștefănescu se întâlnesc cu publicul din Brașov, unde vor susține un noi recital din Turneul "Flautul fermecat", urmând ca pe 9 noiembrie Ion Bogdan Ștefănescu să revină la Sala Radio, unde va cânta împreună cu Orchestra de Cameră Radio, iar pe 10 noiembrie va concerta la Centrul multifuncțional din Pitești.