Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Stagiunea de Marți seară - 25 octombrie 2016
Integrala sonatelor pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven este proiectul propus în cadrul seratelor de fiecare marți de violonistul Peter Rosenberg și pianistul Szöcs Botond. În ultimul recital al sezonului trecut i-am ascultat pe cei doi muzicieni cu trei dintre opusurile beethoveniene: Sonata op.12 nr.1, Sonata Primăverii și Sonata Kreutzer. Alte trei sonate au fost prezentate aseară, publicul de la Sala mică a Ateneului Român putând asculta Sonatele nr.3 în mi bemol major, nr.8 și 10 în sol major. Iată, integrala sonatelor beethoveniene, un proiect tentant și ambițios pentru orice violonist, deci și pentru experimentatul muzician Peter Rosenberg care a precizat: "Pentru fiecare violonist și cred că și pentru fiecare pianist este un vis să ajungi în fața acestei opere magnifice, să poți să le faci în ciclu, în care să vezi și dezvoltarea lui Beethoven și dezvoltarea formei de sonată. Pentru noi, violoniștii, sunt câteva lucruri extraordinare în repertoriu - Ciaconna de Bach, Concertul de Beethoven și aceste zece sonate de Beethoven, pe care un violonist trebuie să le facă, să încerce să le facă o dată în ciclu. Am făcut până acum șase. În mai este planificat să se încheie acest ciclu."
Așadar, cei doi muzicieni vor mai urca pe scena Sălii studio a Ateneului Român într-o ultimă seară beethoveniană. Ca și recitalul din 21 iunie, am perceput, seara de 25 octombrie ca pe un schimb de generații dintre un muzician versat - Peter Rosenberg - un violonist cu o carieră importantă pedagogică și concertistică, peste trei decenii concertmaestrul Orchestrei Simfonice din Bamberg, și un tânăr ambițios și talentat, pianistul Szöcs Botond - student al Facultății de Muzică din Brașov.
"Sunt convins că doi muzicieni din două generații destul de îndepărtate se ajută reciproc și cred că este o combinație foarte bună pentru că experiența și energia merge de aici încolo. M-am gândit să cuat un pianist de mare talent, ceea ce Botond fără discuție că este, cu care să pornesc în această călătorie."
"Înseamnă o mare dezvoltare și o mare experiență să pot să cânt cu domnul Rosenberg pentru că are o experiență foarte bogată și așa am putut să învăț și eu din punct de vedere tehnic, din punct de vedere muzical cum e să fac muzică de cameră. Ne potrivim foarte mult ca și energie, ca și gândire și e ceva nou pentru mine și asta-mi place foarte mult. Și așa m-am mai apropiat și de Beethoven."
Colaborarea dintre generații a fost și de această dată sintagma recitalului de marți, un dialog între Peter Rosenberg - un muzician cu o vastă experiență concertistică și Szöcs Botond - un pianist care s-a dovedit un partener valoros, pe măsura cunoscutului violonist. La doar 20 de ani, Szöcs Botond a demonstrat o tehnică pianistică foarte bună, o gândire matură, temperament, energie, Peter Rosenberg venind, în completare, cu toată experiența acumulată în ceea ce privește tehnica violonistică, frazarea și nu în ultimul rând stilul interpretat. Și de această dată… cel beethovenian.