ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Gala de opera -14 octombrie 2016

Publicat: luni, 17 Octombrie 2016 , ora 15.37
În 14 octombrie a bătut gongul pentru deschiderea stagiunii 2016 - 2017 a Operei Naționale București. Un început de nou sezon marcat și simbolic printr-un gong care trona în fundalul scenei pregătită pentru o gală de operă. Sub bagheta dirijorului italian Marcello Mottadeli - cel care este și noul coordonator muzical al instituției, au evoluat soliști ai operei, precum: Oana Andra, Iulia Isaev, Sorina Munteanu, Iordache Basalic și invitați de peste hotare, nume de referință ale liricii internaționale: tenorii Vladimir Galouzine și Alexandru Badea, mezzosoprana Ildiko Komlosi, soprana Nino Machaidze și baritonul Ambrogio Maestri.

Fără îndoială vedeta serii a fost baritonul italian, personaj implicat al fiecărui moment interpretat:

"Domnul Maestri a fost cu clase deasupra tuturor, din toate punctele de vedere, începând de la modul în care intră în scenă sau iese și până la cele mai fine nuanțe pe care a putut să le facă.... Poate că o altă înlănțuire a numerelor ar fi fost mai de succes...e destul de greu să alcătuiești un program exclusiv de arii cum a fost prima parte." (Georgeta Stoleriu)

Am auzit în înlănțuirea de arii, duete, coruri și secvențe orchestrale, unele dintre cele mai îndrăgite pagini lirice, multe momente precum corul sclavillor evrei din opera Nabucco de Verdi cerându-se bisate, semn că melomanii au apreciat selecția muzicală, dar și prestația artiștilor. Se cuvine să amintim și de parciciparea Corului și Orchestrei Operei Naționale fără de care nu ar fi fost posibilă această gală. Cert este că o gală, fie ea de operă sau de balet, este pe gustul publicului și protrivită pentru un nou început de stagiune:

"A fost un concert de gală absolut senzațional, de la care cred că plecăm toți îmbătați după "brindisi". Eu am fost absolut cucerită de o mezzosoprană, pe care până acum nu o văzusem niciodată, Ildiko Komlosi.... Toată garnitura a fost extraordinară... A fost un început care ne pregătește pentru o stagiune, sper eu, efervescentă." (Alina Bottez)

"Au fost invitate câteva nume mari, sigur, unii își justifică pe deplin acest statut, alții... mai puțin... dar, este un factor de atracție real, important și publicul are nevoie de așa ceva. În mod inevitabil, se nasc și niște comparații benefice între soliștii noștri și cei invitați, comparații că nu sunt deloc a ne face de rușine." (Alexandru Petrovici)

"Această gală de operă se vrea un fel de propunere și un fel de invitație pentru stagiunea care urmează.Recunosc, mi-aș fi dorit mai mult. Poate că e și pretenția unui om care nu stă în primul rând niciodată la operă și nu stă în primele rânduri ale admiratorilor genului, decât în cazul în care se întâmplă lucruri excepționale. Deocamdată, excepționalitatea este în titlul acestei seri.... (Verona Maier)

"Acest spectacol ne-a dăruit întoarcerea în lumea bună a Operei Naționale București...." (Grigore Constantinescu)

Reportaj realizat de Jeanine Costache