Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert și lansare de disc Imago Mundi

Publicat: luni, 17 Octombrie 2016 , ora 12.44

Sâmbătă, 15 octombrie 2016, a avut loc în Studioul de operă al Universității Naționale de Muzică București lansarea noii apariții discografice semnate de grupul Imago Mundi - Isvor. George Enescu - Rapsodiile Române versus muzică tradițională și folclor urban. Discul apărut la editura Casa Radio este unul care surprinde o mulțime de teme populare folosite de Enescu în creațiile sale, însă regândite și recompuse de Cătălin Ștefănescu Pătrașcu special pentru acest grup. Desigur, lansarea a fost însoțită și de un concert în care au prezentat această muzică interesantă, în priză directă. Trebuie să reținem că grupul Imago Mundi nu este un taraf, nu este un grup de muzică veche, el este în esență un grup de muzică modernă, care grefează cu atenție și respect elemente din trecut pe un limbaj nou. Am găsit suficiente sugestii minimaliste, cinematografice și 'clasice' în muzica lor pentru a putea spune că ceea ce fac este ceva aparte. Grupul format din percuționistul Daniel Ivașcu, oboista Oana Ivașcu, flautistul Adrian Buciu, violoncelista Andreea Țimiraș, chitaristul (și cobzarul) Cătălin Ștefănescu Pătrașcu și violonistul Ștefan Barbu sună foarte omogen. Sunt muzicieni cu experiență, care au deja câțiva ani de cântat împreună, iar asta se poate auzi. Spectacolul de sâmbătă, ca de altfel toate cele din turneu, a fost completat de proiecții video mixate în timp real de Cristian Stănoiu.

Detalii despre noua apariție Imago Mundi ne-a oferit Tiberiu Comandașu, redactorul musical al discului: "Această nouă apariție, practic pentru Editura Casa Radio este o continuare a unei colaborări pe care am început-o cu membrii grupului Imago Mundi în 2011, atunci când noi am imortalizat pe CD un repertoriu de concerte pe care ei l-au construit în jurul personalității lui Dimitrie Cantemir. Acel prim album, datorită succesului, a fost reeditat în anul 2015 și iată că în acest an, de la Dimitrie Cantemir, ne apropiem de perioada modernității prin muzica lui Enescu, pe care membrii grupului Imago Mundi o prezintă într-o strânsă relație cu sursele de inspirație muzicală din vremea lui Enescu.

Este un proiect important pentru noi, pentru Editura Casa Radio, pentru că acest timp de diortosire, adică aducerea textului muzical vechi, păstrându-i sensul, însă transpus într-un limbaj modern, care să fie înțeles de publicul de astăzi… Toate aceste diortosiri muzicale provoacă publicul și îl încurajează către gândire dar și către visare."

Reportaj realizat de Radu Mihalache