Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 11 octombrie 2016

Publicat: miercuri, 12 Octombrie 2016 , ora 13.19
Stagiunea de marți seara și-a deschis, în 11 octombrie, porțile pentru cel de-al optulea sezon. Cu un recital cameral a revenit, pentru a treia oară pe scena Sălii mici a Ateneului Român, pianistul Cătălin Răducanu, alături de o prezență nouă a seratelor de marți - violonista Andra Ioana Țăpurică. Au venit cu entuziasmul tinereții lor - Andra Ioana are doar 19 ani, fiind studenta Universității de Muzică București la clasa reputatului violonist Florin Croitoru. Am apreciat virtuozitatea tinerei violoniste, chiar dacă a lăsat să se întrevadă unele probleme de intonație, am apreciat muzicalitatea, seriozitatea și interesul pentru abordarea unor stiluri diferite: baroc, clasic și impresionist.

"Toate au fost diferite ca stil, au fost din alte perioade. Au fost niște piese de suflet. Mai bine m-am simțit pe Ravel; îmi place foarte mult această piesă. Pur și simplu, pe ea mă simt cel mai bine!" - Andra Ioana Țăpurică

Cătălin Răducanu a venit cu experiența evoluțiilor sale anterioare, a demonstrat că este un muzician matur cu o foarte bună tehnică pianistică, un muzician care știe să asculte, să intre în dialog cu partenerul de scenă, să dea "replica muzicală" și să susțină un discurs sonor coerent. Această experiență camerală, sperăm că nu va fi și singulară, va completa evoluțiile sale solistice, după propria-i mărturisire: "Este o provocare. Pot să spun că e și mai greu, dar și mai ușor pentru că ai responsabilitate mai mare când ești singur, dar cumva e mai greu să fii un muzician de muzică de cameră valoros decât doar pianist și atât."

Cătălin Răducanu și Andra Ioana Țăpurică s-au completat unul pe celălalt, caută să se cunoască, să-și definească personalitățile:

"Talentat! O tehnică pe pian foarte avansată. Și un partener de încredere."

"Ar trebui să repet și eu aceleași lucruri despre colega mea. Este foarte ambițioasă, cooperează foarte bine și cred că poate să fie un colaborator de nădejde pentru un duo, pentru un trio cameral."

În cântul celor doi instrumentiști s-a simțit bucuria de a face muzică, de a se afla pe scenă în fața melomanilor, în fața celor care au venit să-i susțină:

"Ne-am simțit foarte bine și noi împreună, cântând împreună. A fost o experiență de neuitat, clar!"

Reportaj realizat de Jeanine Costache