Arhivă : Cronici Înapoi
Conferință Mark Ainley la Cluj, susținută în cadrul proiectului 'Lipatti Restituiri'
Proiectul "Lipatti Restituiri" propus de Asociația Opus și finanțat de Ministerul Culturii a ajuns la Cluj. Pe 10 octombrie 2016 Academia de Muzică "Gheorghe Dima" a găzduit o nouă conferință susținută de canadianul Mark Ainley, pasionat cercetător al înregistrărilor lui Dinu Lipatti.
Mark Ainley a vorbit aseară unui public alcătuit din profesori și studenți ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", într-o conferință de aproximativ două ore plină de surprize. Într-un mod extrem de captivant, presărat cu umor și bogat în informații, Ainley a făcut un bilanț al înregistrărilor editate după moartea lui Dinu Lipatti și a căror aducere la lumină - din colecții particulare și din arhive radiofonice - i se datorează cercetătorului canadian. Pentru prima oară publicul clujean a avut ocazia să vadă documente din arhivele EMI, fotografii inedite din colecția doctorului Dubois Ferriere și să asculte înregistrări ale lui Lipatti, realizate probabil într-un cadru privat, cu lucrări ce urmează a apărea anul viitor, cu prilejul Centenarului Lipatti, la casa americană Marston.
La finalul conferinței am solicitat impresiile câtorva personalități din perimetrul muzical clujean.
Pianista și profesoara Adriana Bera:
Absolut impresionantă! Vă spun sincer că nu m-am așteptat să fie atât de interesantă și să mai aflăm atât de multe lucruri noi despre Lipatti, despre înregistrările lui, despre viața lui. O serie de aspecte inedite… și modul cum a fost prezentat… Pe de altă parte, dincolo de plăcerea de a asculta tot ce ne-a comunicat, e impresionantă toată munca depusă, tot ce se află în spatele acestei prezentări spumoase și pline de spirit și de pasiune. E o cercetare de o viață. Pe undeva e impresionant pentru noi faptul că un străin, un canadian… sigur, Lipatti e o personalitate internațională, dar este, totuși, impresionant pentru noi că cineva din Canada are o asemenea pasiune pentru Lipatti, pentru arta lui, și o înțelegere foarte profundă a tuturor aspectelor care-l fac pe Lipatti unic. M-a impresionat realmente! Și îmi pare rău pentru că mi-ar fi plăcut să fie într-o sală mai mare și să fie și mai multă lume.
Muzicologul și profesorul Gabriel Banciu:
Da, am venit cu interes la această expunere și vă mărturisesc că sunt profund impresionat de ceea ce am văzut și asta din mai multe motive. În primul rând, pentru că prezentarea a fost impecabilă, pentru că am avut privilegiul ca două ore să ne bucurăm de un volum de informație și de o expunere atât de atractive și de bogate încât îmi exprim întreaga admirație pentru ceea ce am auzit. În al doilea rând, tema propusă, cea cu Lipatti, ne-a fermecat. Dinu Lipatti este un mare necunoscut în România din păcate și cineva care vine din Canada să ne prezinte lucruri inedite nu ne poate decât încânta în acest fel. Iar așteptările noastre au fost evident depășite pentru că ceea ce am aflat astăzi ține de acea zonă ascunsă, zonă necunoscută, zonă care nu circulă - astăzi, când toată informația circulă, doar cea care trebuie nu circulă așa de bine. Deci, informația de strictă specialitate, informația extrem de importantă pentru toți oamenii de cultură, dar în special pentru muzicieni și pentru muzicologi a fost prezentată astăzi aici. N-a fost nici un minut în care să fi simțit că această prezentare trenează sau stagnează… Nu, a fost atât de alertă și atât de bogată încât vă mulțumim pentru această oportunitate pe care ne-ați oferit-o.
Cristina Șuteu - muzicolog și profesor:
A fost absolut interesant mai ales modul de prezentare, stilul în care a expus întreaga călătorie pentru înregistrările lui Lipatti. Faptul că a ținut audiența activă pentru două ore și toți au fost ochi și urechi a fost un lucru absolut interesant. Înregistrările au fost foarte bine alese, fragmentele - foarte la obiect și contextul a fost prezentat în așa fel încât nu putea să nu asculți cu sufletul la gură. Abia așteptăm noile descoperiri ale cercetătorului în acest domeniu.
Mark Ainley a fost, la rândul său, încântat de atmosfera de la Cluj:
"Publicul a fost minunat! Extrem de atent și entuziast. Am văzut câteva reacții interesante la interpretările lui Lipatti. Erau uimiți de virtuozitatea sa. A fost o atmosferă caldă. Sunt încântat că am fost aici."
Ultima conferință susținută de Mark Ainley în București va avea loc vineri, 14 octombrie, la ora 17.00, la Colegiul Noua Europă. Tot atunci este programată și lansarea primului site românesc dedicat lui Dinu Lipatti - dinulipatti.org. Intrarea publicului este liberă.