ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. RADIRO 2016 - a doua seară de festival

Publicat: duminică, 25 Septembrie 2016 , ora 8.37

Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii Norvegiene va concerta duminică, 25 septembrie, pentru a doua oră în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio- RadiRo.

Sâmbătă seară, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Miguel Harth-Bedoya, muzicienii norvegieni au interpretat un program cu selecțiuni din muzica romantică germană, dar și lucrări contemporane. Alături de orchestra care este invitată în fiecare an la decernarea Premiilor Nobel, s-a aflat și cunoscuta instrumentistă Tine Thing Helseth, care a interpretat la trompetă variațiuni pe o temă folclorică norvegiană de Alfred Janson, compoziție cântată în premieră în România și scrisă special pentru Orchestra Națională Radio din Norvegia și instrumentista Tine Thing Helseth.

Un reportaj de Francesca Rusu.


Orchestra Simfonică Radio din Norvegia a concertat în a doua seară a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, organizat de Radio România. În deschiderea serii, orchestra norvegiană condusă de dirijorul peruan Miguel Harth-Bedoya a interpretat selecții din compoziția muzicală scenică pentru orchestră și cor compusă de Edvard Grieg și inspirată din poemul dramatic Per Gynt, scris de Henrik Ibsen.

Au urmat Variațiunile compuse de Alfred Janson pentru orchestra norvegiană și interpretate la trompetă de Tine Thing Helseth, o tânără instrumentistă care se bucură de succes și care a fost catalogată de către publicația BBC Music drept superstar of tomorrow. Tine Thing Helseth spunea că a fost încântată să vină la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio RadiRo, un festival la care participă cele mai importante orchestre din Europa, după cum spunea aceasta:

"Sunt foarte multe orchestre și dirijori interesanți prezenți la festivalul RadiRo. Tocmai de aceea sunt foarte încântată că pot lua parte la acest eveniment. Iar publicul de aici a fost minunat în această seară."

Mulți dintre cei care s-au aflat în sală spuneau că a fost o seară inedită, mai ales datorită instrumentistei Tine Thing Helseth care, îmbrăcată într-o rochie diafană, a cântat desculță, ținând trompeta cu mâna pe care avea tatuat un fluture.

"Absolut neașteptat! Concertul de trompetă - superb! Și prima parte - excepțională! Este primul meu concert cu trompetă solo și este absolut inedit."

Cum a fost concertul?

"Inedit, prin prezența trompetistei, care are multă carismă, o tehnică foarte bună. Orchestra e pe măsură... Un concert foarte bun."

"Mi-a plăcut mai mult Grieg, desigur. Mai vivace."

"Interesant! Și evenimentele de genul acesta sunt binevenite."

Excelența Sa, Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România spunea că Orchestra Radio din Oslo este una dintre cele mai apreciate instituții culturale norvegiene:

"A fost minunat! Suntem foarte mândri de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia și cred că au reușit să încânte pe toată lumea, mai ales că sunt muzicieni foarte buni. Este minunat să avem Orchestra Radio din Norvegia aici! Aș vrea să spun că dacă există o instituție culturală de care noi toți să credem că este a noastră, aceea este Orchestra Radio."

În această seară are loc cel de-al doilea concert al Orchestrei Simfonice Radio din Norvegia, care-l va aduce în atenția publicului de la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio RadiRo pe unul dintre cei mai apreciați muzicieni - pianistul Vadym Kholodenko.

Foto: Alexandru Dolea