ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Turneul 'Vioara lui George Enescu' - la Sala Radio

Publicat: marți, 20 Septembrie 2016 , ora 11.16
Gabriel Croitoru și Horia Mihail au susținut luni, 19 septembrie, al doilea concert în București din cadrul turneului "Vioara lui George Enescu", care se va încheia pe 1 octombrie la Deva.


Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail au prezentat aseară la Sala Radio un program adaptat marilor orașe, unde oamenii sunt obișnuiți să meargă la concerte.

"Avem în prima parte Sonata de Debussy pentru vioară și pian, Sonata a II-a de Prokofiev și după pauză trei lucrări trei lucrări mari concertate - Tzigane de Ravel, Poemul de Chausson și Studiul în formă de vals de Saint-Saens. Nicăieri nu seamănă publicul unul cu celălalt. Mai mult decât atât, aș zice că și-n aceeași sală se poate întâmpla să fie diferențe, pentru că nu vin aceiași oameni în fiecare seară. Nici noi nu cântăm la fel, că nu suntem roboți. Încercăm să cântăm cât mai bine, dar câteodată ne iese, câteodată nu ne iese. În seara asta sper că ne-a ieșit."

Gabriel Croitoru spune așadar că publicul de la fiecare concert este diferit. Aseară, la Sala Radio, spectatorii au venit pregătiți pentru încă o seară de muzică clasică. Cei mai mulți dintre ei sunt obișnuiți cu atmosfera din sala de spectacol, se cunosc de-acum între ei, le cunosc chiar și pe plasatoare, iar în timpul concertului trăiesc din plin momentul. Cu ochii închiși ascultă muzica celor doi artiști și ușor, ușor se relaxează, iar la final zâmbesc și exclamă cam așa:

"Îmi place foarte mult! O să-mi mai iau bilete pentru două date."

"Excelent!"

Dacă muzica este făcută cu onestitate și cu dragoste pentru oameni, capătă sensuri oriunde, iar publicul reacționează bine, spune pianistul Horia Mihail:

"Ceea ce facem are de-a face în primul și-n primul rând cu trăiri sufletești. Este vorba de energie; o energie pe care încercăm s-o aducem în sală de fiecare dată. Dar dacă această energie care nu neapărat trebuie să fie pozitivă, să-i facă pe oameni să zâmbească, poate să fie și energie care să-i facă să fie triști sau să-și aducă aminte de lucruri negative… Cert este că acest proces de readucere la viață a unei muzici care există, de fapt, care probabil a existat și înainte de a fi compusă este un lucru extraordinar pe care dacă reușim să-l facem ne împlinim menirea."

Gabriel Croitoru și Horia Mihail vor susține ultimul concert din cadrul Turneului "Vioara lui George Enescu" pe 1 octombrie la Deva.

Reportaj realizat de Dorina Călin