Arhivă : Cronici Înapoi

Concursul Enescu - etapa a II-a, violoncel

Publicat: luni, 12 Septembrie 2016 , ora 14.24

Începând cu ediția acestui an a Concursului Internațional "George Enescu" (3-25 septembrie), tinerii interpreți care se califică în cea de-a doua etapă, evoluează pe scena Sălii Mari a Ateneului Român. Primii beneficiari ai acestei decizii au fost cei 12 instrumentiști (dintre cei 53 înscriși) selecționați la secțiunea Violoncel de juriul alcătuit din Julius Berger, Marin Cazacu, David Geringas, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Mirel Iancovici, Philippe Müller, Arto Noras.

Astfel, în zilele de 8 și 9 septembrie, de la ora 16:00, au evoluat Anastasia Kobekina (Rusia), Anastasia Feruleva (Olanda), Ion Storojenco (România), Ayano Kamimura (Japonia), Makio Horie (Japonia), Mon Puo Lee (Spania), Cho Yoon Kyung (Coreea de Sud), Jamal Aliyev (Turcia), Bumjun Kim (Coreea de Sud), Zlatomir Fung (Statele Unite ale Americii), Woochan Jeong (Coreea de Sud) și Octavian Lup (România), care au putut fi ascultați și susținuți și în mediul online - în direct pe site-ul Festivalului Enescu sau pe Medici TV.

Personal, mi-am schițat câteva impresii la fața locului. Precizez că, dintr-un repertoriu impus, fiecare concurent a ales câte o sonată cu acompaniament de pian și câte o piesă pentru violoncel solo.

Sensibilitatea și delicatețea sunetului au caracterizat interpretarea primei concurente, Anastasia Kobekina (22 de ani), acompaniată la pian de Viorela Ciucur în Sonata "Arpeggione" de Franz Schubert, și cu evoluție solo în Sonata de George Crumb.

Atmosfera contemplativă a Sonatei pentru violoncel solo de György Ligeti a fost reliefată de Anastasia Feruleva (24 de ani), și menținută în continuare prin interpretarea sa "cuminte" și sunetul delicat controlat, conferite aceluiași opus schubertian deja menționat, alături de pianistul olandez Frank van de Laar.

Impunător atât prin prezență, cât și prin sonoritate, unul dintre cei doi reprezentanți ai României, Ion Storojenco (27 de ani), a optat pentru Sonata pentru violoncel solo op. 25 nr. 3 de Paul Hindemith și Sonata "Arpeggione", în compania Viorelei Ciucur, într-o versiune poate prea "prezentă".

Ayano Kamimura (25 de ani) a impresionat prin sunetul cald și tehnica de calitate. Sensibilitatea Schubert-ului (la pian, Viorela Ciucur) a contrastat cu mobilitatea și hotărârea interpretării Divertismentului pentru violoncel solo de Krzysztof Penderecki.

Tot un reprezentant al Japoniei, Makio Horie (26 de ani), a abordat cu dezinvoltură Sonata "Arpeggione", ascultând în permanență acompaniamentul pianului realizat de Sergei Voronov, iar pentru momentul solo a prezentat cu o oarecare agitație interioară mai puțin inspirată Sonata de Hindemith.

Ultimul concurent al primei seri, Mon Puo Lee (22 de ani), puțin timid la începutul Sonatei schubertiene, acompaniat de Han-Wen Jennifer Yu, a demostrat ulterior sensibilitate, precizie și o bogată paletă de nuanțe. Trecând peste incidentul produs de ușoara alunecare a violoncelului în debutul Sonatei de Ligeti, tânărul a conturat aici o memorabilă versiune.

Cho Yoon Kyung (27 de ani), reprezentanta Coreei de Sud, a interpretat cu grijă și cumpătare atât Sonata de Schubert - cu Daniela Bădoi la pian -, cât și Sonata de Ligeti.

Starea tensionată ce caracterizează Sonata de Hindemith a fost surprinsă sugestiv de Jamal Aliyev (23 de ani), care apoi, acompaniat de Daniela Bădoi, ne-a transpus în atmosfera visătoare a unui Schubert bine frazat și susținut.

Reprezentând tot Coreea de Sud, Bumjun Kim (21 de ani) și-a demonstrat mobilitatea prin Sonatele de Ligeti și Schubert, cu colaborarea Danielei Bădoi.

Foarte tânărul Zlatomir Fung (17 ani) a convins prin maturitatea și precizia fiecărui sunet al Divertismentului de Penderecki, ca și prin conturul bine realizat în Sonata de Schubert, cu Iulian Ochescu la pian.

Un alt concurent foarte tânăr, Woochan Jeong (17 ani), a demonstrat un nivel înalt prin interpretarea cu acuratețe a Sonatei de Ligeti, și mai ales prin realizarea tehnică a dificilei Sonate în re major op. 58 nr. 2 de Felix Mendelssohn, acompaniat de Angela Drăghicescu.

Ultimul, dar nu cel din urmă concurent, Octavian Lup (29 de ani) a încheiat a doua seară a celei de-a doua etape conferind sensibilitate unui Schubert inteligent frazat, în acompaniamentul lui Iulian Ochescu, precum și a unui Hindemith expresiv.

Pentru semifinala programată duminică, 11 septembrie, juriul a avut dificila sarcină de a alege doar jumătate, adică 6 dintre acești promițători violonceliști. Cei selectați au fost Anastasia Kobekina, Ayano Kamimura, Mon Puo Lee, Jamal Aliyev, Zlatomir Fung și Octavian Lup.


Benedicta Pavel