ACUM:
23.30
Sunete contemporane
Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei - concert în Festivalul 'Vară Magică'

Publicat: joi, 4 August 2016 , ora 12.25
Festivalul "Vară Magică" a continuat ieri seară la Ateneul Român. Și de această dată în fața publicului numeros a evoluat un ansamblu format din tineri muzicieni. Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei a concertat pentru prima dată pe o scenă bucureșteană, condusă de Pedro Carneiro. Coincidență sau nu, în această a V-a ediție a Festivalului, tinerii muzicieni portughezi au ales un programalcătuit din două Simfonii cu numărul 5: op. 67, in do minor de Ludwig van Beethoven și op. 47, în re minor de Dmitri Șostakovici.


- Sunt niște tineri extraordinari. Cu atâta dăruire au cântat și dirijorul a știut să îi țină în mână. Chiar mi-a plăcut foarte mult. Am văzut un puști care se făcuse una cu instrumentul. Așa de mult mi-a plăcut! Foarte frumos a fost.

- Știam de ei, am ajuns de la Lisabona și am vrut să am bucuria să-i văd de la București. Bucuria este extraordinară, pentru că știam că o să fie minunat. Bucuria este pentru Dorin Ioniță, care a reușit să ne adune, deși vara, toți, în general, suntem plecați. Concediile ne fac să ne împrăștiem

- Foarte talentați și entuziasmați și nuanțată a fost interpretarea. Mi-a plăcut.


Despre acest concert ne-a vorbit și ambasadorul Republicii Portugheze în România, João-Bernardo Weinstein: "Simfonia lui Beethoven cere foarte multă energie iar interpretarea orchestrei a fost una reușită. A fost o bucurie faptul că acești muzicieni portughezi au evoluat în fața publicului român. Festivalul este binevenit, cred eu, pentru cei tineri. E vară, ei sunt în vacanță și se pot bucura de aceste concerte. Este în același timp o bună oportunitate, tocmai că vorbim de o perioadă a concediilor, în care oamenii călătoresc mult, pentru a dezvolta un spațiu multicultural. Astfel de festivaluri pot aduce oameni laolaltă și doar așa ne putem cunoaște mai bine și putem evolua."

A fost o nouă seară reușită din cadrul Festivalului "Vară Magică", în care un ansamblu tânăr, dar extrem de numeros a umplut sonor Sala Mare a Ateneului Român. Deși aplauzele de final au durat minute bune, Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei a vrut să lase doar acest mesaj al celor două capodopere de Beethoven și Șostakovici, promițând însă, prin vocea șefului de orchestră, că așteaptă o nouă întâlnire cu melomanii români.

La finalul concertului, dirijorul Pedro Carneiro a declarat: "A fost extraordinar să concertăm în acest spațiu magic. Am fost înconjurați de istoria României. Forma sălii este una, consider eu, democratică pentru că fiecare spectator se bucură de aceleași condiții. Acustica este extrem de generoasă. Ne-am bucurat să fim pe această scenă în fața unui public atât de primitor. Sper să revenim în România și la a doua vizită a noastră, de ce nu, să prezentăm și o lucrare semnată de un compozitor român - Enescu sau chiar un opus contemporan; suntem o orchestră tânără, putem foarte bine cânta o lucrare a unui compozitor tânăr român. A fost o experiență minunată; maestrul Marin Cazacu este o gazdă extraordinară. Concertul de la Sinaia, din cadrul Festivalului "Enescu și muzica lumii", și cel din această seară au reprezentat o reală plăcere."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie