Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. ICon Arts - 14

Publicat: miercuri, 27 Iulie 2016 , ora 11.18
Anul acesta Festivalul ICon Arts împlinește 14 ani de existență și așa cum a obișnuit în paralel desfășoară și cursurile Academiei ICon Arts, o școală de vară la care anul acesta participă 64 de tineri. Academia este organizată atât la Sibiu, Cisnădie, Cisnădioara, până pe 30 iulie, cât și la Roma în perioada 1 - 8 august. Printre profesorii ediției din acest an se numără: percuționiștii Mircea Ardeleanu și Alexandru Anastasiu, coregraful Cosmin Manolescu, soprana Annemarie Condacse, baritonul David Malis, chitariștii Costin Soare și Reinbert Evers, flautista Ioana Turcu, organistul Remus Henning, compozitoarea Diana Gheorghiu și violonistul Ladislau Csendes.

Din punct de vedere festivalier, 10 evenimente sunt pe agendă, cele mai sonore fiind găzduite de Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu. Luni a avut loc un duel între flaut și instrumentele de percuție. Au evoluat alternativ studenți ai Academiei ICon Arts însoțiți pe scenă de profesorii coordonatori: flautista Ioana Turcu și percuționistul Alexandru Anastasiu. Recitalul a fost foarte atractiv prin diversitatea repertorială, prin multitudinea de combinații instrumentale care ne-au fost etalate, prin bucuria pe care o degajau tinerii interpreți conștienți de șansa pe care o au de a cânta pe o scenă festivalieră.

Marți a fost în festivalul de la Sibiu ziua în care s-au marcat cei 400 de ani de la dispariția lui William Shakespeare. A fost o comemorare specială în care opera marelui dramaturg a fost prezentată și din perspectiva creatorului de la sfârșitul secolului XX. Chitaristul Reibert Evers a adus în atenția publicului cele două sonate scrise în carecter shakespearian de compozitorul german Hans Werner Henze. Alternativ actorii Ioana Flora, câștigătoare în acest an a Premiilor Gopo și UCIN la catogoriile cea mai bună actriță în rol principal, și Mihai Baranga au rostit monologuri și fragmente din: Richard al III lea, Romeo și Julieta, Furtuna, Hamlet, Visul unei nopți de vară, Machbeth. A fost o seară în care artele s-au întrepătruns și au depășit împreună dimensiunea spațio-temporală. Publicul i-a aplaudat îndelung pe protagoniști pentru modul în care fiecare cuvânt sau fiecare sunet a fost pus în slujba actului artistic, forța expresivă a celor trei impresionând profund.

Pe 27 iulie, de la ora 19 vor fi prezentate cinci premiere mondiale semnate de compozitorii rezidenți ICon Arts, veniți din Brazilia, Finlanda, Irlanda și SUA. Aceste lucrări inedite vor fi interpretate de soprana Veronica Anușca și ICon Arts Percussion Group. Joi este ziua în care pe scena festivalului vor urca cei mai buni cursanți ai academiei, iar evenimentul principal al Festivalului ICon Arts Celebrates va avea loc vineri 29 iulie, atunci când va fi prezentată Cantata Catulli Carmina de Carl Orff. Prin acestă manifestare vor fi marcate mai multe aniversări: 10 ani de existență a Grupului Vocal Acapella și 10 ani de existență a proiectului ICon Arts în Sibiu. Pe scena Filarmonicii vor evolua atât grupul vocal aniversat, condus de George Miron, cât și ansamblul ICon Arts Percussion Group, coordonat de Mircea Ardeleanu, soprana Annemarie Condacse, tenorul Andrei Lazăr și pianistul Mihai Murariu, care semnează aranjamentul muzical al serii.

Ne așteaptă în continuare o săptămână plină, o săptămână a celebrării artelor contemporane.


Sebastian Crăciun