Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Pe urmele lui Enescu' - proiect cultural bănățean

Publicat: marți, 12 Iulie 2016 , ora 14.15

Pe urmele lui Enescu... este nu doar titlul proiectului cultural derulat în zilele de 8 și 9 iulie în zona Banatului, ci definește și un concept gândit de muzicologul Constantin Tufan Stan, a cărui activitate este centrată pe descoperirea valorilor culturale ale zonei din care provine. Proiectul a cumulat o serie de evenimente ce au pornit de la ideea reconstituirii traseului enescian în orașele Lugoj, Caransebeș și Oravița, prin organizarea unor evenimente în sălile în care a cântat maestrul violonist, prin interpretarea unor lucrări din repertoriul lui Enescu, prin dezvelirea unor plăci memoriale pe clădirile ce l-au găzduit, respectiv Cinematograful Luna din Caransebeș și Teatrul vechi din Oravița. Ziua George Enescu, derulată ca primă seară a ediției a 22-a a Festivalului Coral Internațional "Ion Vidu" de la Lugoj a cuprins lansarea volumului "George Enescu. Consonanțe bănățene" semnat de autorul amintit, urmată de un colocviu la care au participat traducătorul Simion Dănilă, semnatarul prefaței și prof.univ. dr. Elena Chircev, decan al Facultății teoretice din cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima". Lansarea a fost acompaniată de o mică expoziție documentară, iar după finalul ei am putut asista la un recital susținut de unii dintre cei mai valoroși membri ai Fundației Culturale "Remember Enescu", prezentați de președinta Fundației, doamna profesoară Mihaela Tomescu:

"Am cântat în săli unde maestrul a fost prezent, a concertat, a sfințit aceste scene cu prezența domniei sale. Este o onoare și o bucurie pentru noi toți și ne gândim să mergem mai departe, să gândim alte trasee ale maestrului, pe care să le urmăm."

Să-i amintim și noi pe membrii Fundației culturale "Remember Enescu": violoniștii Ioana Tudor, Radu Ropotan, Octavian Pârlea, acompaniați la pian de profesoara Adela Lorincz, și pianiștii Teodora Țepeș și Andrei Petrache. Recitalul tinerilor muzicieni bucureșteni a fost completat de cel al unor interpreți locali: soprana Simona Negru, violonista Ana Maria Cristina Poppan, trompetistul Mugurel Suciu, acompaniați de lect.univ.dr. Silviana Cârdu și un duo alcătuit din două tinere profesoare de la Școala de muzică Filaret Barbu din Lugoj - violonista Lavinia Furdui și pianista Andreea Florea.

Ziua de 9 iulie a adus alte noi recitaluri, cu programe diferite, dar cu aceiași interpreți în Sinagoga din Caransebeș și în Teatrul din Oravița, acesta din urmă fiind cel mai vechi teatru de pe teritoriul românesc în care Enescu a cântat în anul 1931.

Coordonatorului și totodată creatorului întregului program, muzicologul Constantin Tufan Stan, îi revine concluzia întregii desfășurări:

"A fost un vis frumos, un proiect imaginat și realizat împreună cu Fundația culturală "Remember Enescu" din capitală, devenit într-un final fericit realitate. Acest periplu muzical ne-a prilejuit un contact nemijlocit, sensibil, emoționant cu melomanii din orașele bănățene, un prilej de a face cunoscut mesajul sonor enescian în rândul publicului larg, pentru a-l sensibiliza și a-l face conștient de marile valori muzicale românești și universale."

Reportaj realizat de Monica Isăcescu