Arhivă : Cronici Înapoi

Un român la Concertino Praga, un concurs cu o istorie de 50 de ani (III)

Publicat: marți, 21 Iunie 2016 , ora 14.58

Jindűichùv Hradec este considerat al doilea oraș important din zona Boemiei de Sud, cu o istorie veche de cel puțin 800 de ani și al cărui nume este dat și Asteroidului 21873. În acest loc s-au născut câțiva compozitori, dirijori și cântăreți importanți pentru spațiul ceh: Jan Antonin Reichenauer, Jaroslav Vaclav Vacek, Kurt Adler, Karel Berman sau Miroslav Jirousek. Așadar, în acest oraș, Jindűichùv Hradec, au avut loc ultimele două evenimente ale Concursului Concertino Praga: unul, joi 16 iunie 2016 la Școala gimnazială "Vítìzslava Nováka", una dintre cele mai vechi din zona și celălalt, vineri 17 iunie 2016 la Castel, la Sala Cavalerilor.

La Școala gimnazială, de fapt, a fost o întâlnire emoționantă între trei dintre actualii laureați ai competiției Concertino Praga și micii spectatori, care se pregătesc fie pentru a deveni artiști profesioniști, fie pentru a fi melomani avizați dar în orice caz pentru a fi buni cunoscători ai repertoriului lor național. In acest context, pianista Arina Pan din Rusia ( premiul II), violonista Liliana Dulanska din Slovacia ( mențiune) și violoncelistul Cornelius Zirbo din Romania ( premiul II) au prezentat un program alcatuit în special din lucrări ale compozitorilor cehi: Vítìzslav Novák, Adam Skoumal, Josef Suk și Bohuslav Martinù. Deasemenea, de subliniat că micii melomani au fost extrem de atenți la un program nu tocmai accesibil și apoi s-au arătat interesați, printr- un dialog interactiv, de părerile celor trei laureați despre cum și-au început cariera și cum este să fii câștigător în domeniul muzical.


Tot în orașul Jindűichùv Hradec, a avut loc vineri 17 iunie 2016 la Castel la Sala Cavalerilor, ultimul recital din agenda Concursului Internațional Concertino Praga. Castelul este un punct de atracție turistică a zonei, fiind alcătuit din mai multe edificii, fiecare construit într-un alt stil- gotic și renascentist, la care se adaugă și Pavilionul de muzică. Deasemenea, acest castel mai este renumit și pentru impresionanta sa colectie de peste 10000 de lucrări de artă. Din aceste motive, în 1996, a fost inclus pe lista monumentelor naționale. Așadar, în Sala Cavalerilor, în prezența unor importanți oficiali ai zonei dar și ai reprezentanților mass-mediei din Cehia, s-a desfășurat recitalul de final al concursului Concertino Praga, transmis în direct la Radio Vltava și moderat de Lukáč Hurník, una dintre personalitățile culturii cehe și director la Radiodifuziunea cehă. La acest eveniment au participat cei șase laureați ai celei de a 50 ediții a concursului Concertino Praga: pianistele Elisabeta Kljuèereva și Arina Pan din Rusia, violonistele Isabella Perron din Canada și Pavla Tesaűová din Republica Cehă și violonceliștii Maria Zaytceva din Rusia ( Marea câștigătoare a concursului) și bineințeles Cornelius Zirbo din România. Spre bucuria noastră tânărul violoncelist român, a încântat publicul prin două lucrări de virtuozitate și expresivitate- un Flamenco de Huguet y Tagell și Variațiunile Andro Verdan de Lukáč Hurník, un opus special creat pentru competiția Concertino Praga. Și de data aceasta Cornelius Zirbo, a fost acompaniat de Stanislav Gallin, un artist apreciat pentru cariera sa camerală și care i-a fost un adevărat partener în acest demers sonor atât de dificil dar interesant. La acest recital de final, invitatul de onoare a fost pianistul Ivo Kahanek (președintele juriului acestei ediții aniversare) și care a interpretat un fragment din creația semnată de Leos Janacek.

La finalul recitalului în Pavilionul de muzică al Castelului din Jindűichùv Hradec, Ivo Kahanek a înmânat și diplomele celor șase câstigatori ai Concursului internațional Concertino Praga- ediție aniversară - 50 de ani de existență.

 Așadar, s-a încheiat cu succes și turneul din Sudul Boemiei unde a participat și tânărul violoncelist român Cornelius Zirbo, cel care a obținut premiul al II-lea la categoria sa; un tânăr artist promovat de Radio România Muzical și care a evoluat în Sudul Boemiei cu sprijinul Institutului Cultural Român din Praga.

A fost un eveniment maraton în care tinerețea și muzica clasică au triumfat și în care școală românească a dovedit din nou că este competitivă pe plan internațional!

Octavia Galescu