ACUM:
22.00
Grădina de... sunete (R)
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Final de stagiune la Orchestra de Cameră Radio

Publicat: joi, 16 Iunie 2016 , ora 9.45

Încă o stagiune s-a mai scurs și parcă aerul din Sala Radio încă vibrează pe frecvențe mozartiene, așteptând toamna când viața își va relua cursul obișnuit. Așadar, miercuri, 15 iunie, a avut loc ultimul concert din sezonul 2015-2016 al Orchestrei de Cameră Radio. Am avut parte de un eveniment liniștit, cuminte, fără focuri de artificii prea mari, dar care a atras un public ceva mai numeros decât de obicei. La pupitrul ansamblului s-a aflat Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai activi dirijori tineri de la noi, care cu ocazia acestui concert și-a încheiat până la începutul noii stagiuni toate concertele pe care le va susține în țară. Seara s-a deschis cu Adagio și fuga în do minor KV 546 de Wolfgang Amadeus Mozart, un opus puțin surprinzător, care a îmbinat interesant o ușoară jovialitate cu un ton cât se poate de serios. Acesta a fost urmat de un alt opus mozartian Concertul nr. 23 în la major pentru pian și orchestră KV 488, unde am avut ocazia să îl ascultăm pe pianistul Florian Mitrea. Artistul studiază în prezent cu Boris Petrushansky la Academia Internațională de Pian "Incontri col Maestro" în Imola, Italia și susține concerte în Austria, Franța, Olanda, Polonia, Portugalia, Elveția, Japonia, Marea Britanie. Așadar, are o viață profesională activă și acest lucru s-a simțit în abordarea sa și din concertul de seara trecută. A știut să farmece publicul și cu un bis bine plasat.

"Un pianist așa de dotat și așa de sensibil… Excelent! Excelent!"

"Un interpret de mare clasă, de mare sensibilitate… o trăire chiar fabuloasă și exprimată, nu introvertită. Este, tehnic, fără cusur."

Acestea au fost doar câteva dintre reacțiile celor prezenți în sală. Seara s-a încheiat cu Simfonia nr. 100 în sol major Militara de Joseph Haydn. Un alt opus cuminte, dar care a fost pe placul publicului. Din punct de vedere al interpretării au apărut câteva mici probleme, mai ales pe la alămuri și lemne, însă nimic cu adevărat grav, iar construcțiile interesante realizate de Gabriel Bebeșelea au oferit audienței o experiență cât se poate de plăcută. Așadar, cu Orchestra de Cameră Radio ne mai reîntâlnim abia în toamnă, însă iubitorii muzicii de calitate se mai pot bucura zilele acestea și de finalurile de stagiune ale Big Band-ului Radio și Orchestrei Naționale Radio.

Reportaj realizat de Radu Mihalache