Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Debut pentru o nouă stagiune SONORO Conac
În perioada 12 iunie-15 septembrie 2016, se desfășoară cea de-a patra ediție a proiectului SoNoRo Conac, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale ale țării. Primul eveniment din cadrul proiectului și, de altfel, singurul programat în capitală a avut loc duminică, 12 iunie 2016, la Rezidența Scena9, o vilă monument istoric ce a aparținut Regelui Mihai.
Întreaga manifestare - începând cu ținutele invitaților și continuând cu programul ales și cu decorurile - a fost construită în jurul mișcării artistice de început de secol XX, "Art Déco". Astfel, vorbim despre șlagăre ale muzicii așa-zis clasice, semnate de Serghei Rahmaninov, Maurice Ravel, sau Nikolai Rimsky-Korsakov, dar și despre creații cu influențe de jazz și blues datând din aceeași perioadă, 1920-1930. Acestea din urmă au aparținut unor nume precum Richard Rodgers și Oscar Hammerstein, George Gershwin, Mitch Leigh sau Erich Wolfgang Korngold.
Cei care au dat viață mixturii inedite de muzici au fost violonista de origine rusă Anna-Liisa Bezrodny, violoncelistul finlandez Jan-Erik Gustafsson, pianista letoniană Diana Ketler și violistul Răzvan Popovici. Nu în ultimul rând, îl amintim pe renumitul bariton britanic Rodney Earl Clarke, recunoscut pentru ușurința cu care pendulează între Mozart și Max Richter, dar și pentru aptitudinile sale actoricești; Clarke a reușit să cucerească întru totul auditoriul prin umorul și prezența sa carismatică:
"Aceasta este a treia oară când colaborez cu Asociația SoNoRo, mulțumită Dianei Ketler care a fost corepetitoarea mea timp de mulți ani, în timpul studiilor mele la Academia Regală de Muzică și nu numai. Acesta este un spațiu favorabil din punct de vedere acustic și este magnific să poți fi atât de apropiat de toată lumea. Am simțit în seara aceasta că bucureștenii au fost de partea mea și m-au susținut în întregime. Au fost un public extraordinar și mă bucur că am revenit."
La finalul serii, violistul Răzvan Popovici, totodată director al Asociației SoNoRo, a formulat câteva concluzii și ne-a vorbit despre așteptările pe care le are cu privire la această nouă ediție a proiectului:
"Am reușit să facem o seară fantastică și să o ducem cu bine la bun sfârșit. Publicul a fost foarte încântat, după cum se pare. Prin urmare, nu mă plâng. Așteptările sunt mari - ne dorim să umplem de muzică multe locuri extraordinare, lista conacelor și castelelor ce urmează fiind impresionantă. Ca de obicei, se atrage un public nou la concertele noastre pentru că în multe săli din cele în care vom cânta ne așteptăm la un public care probabil că nu este obișnuit să meargă în locurile acelea deoarece conacele tocmai ce au fost restaurate. Urmează multe concerte bune!".